Zanimljivosti

J. R. August kod Vedrane “Na kauču”

Njegovu pjesmu “Man with the Magnificent Mind” svojedobno je britanski bend Coldplay predstavio na svojoj internetskoj stranici spominjući J. R. Augusta kao obećavajućeg mladog glazbenika.

U ovotjednoj epizodi podcasta NA KAUČU by Vedrana Lisica gostuje hvaljeni kantautor J. R. August, višestruki dobitnik nagrade Porin i Rock&Off, koji je u listopadu 2021. oduševio kostrensku publiku nastupom u sklopu manifestacije Jesen u Kostreni.

Pravim imenom Nikola Vranić, nastupa od 12. godine, iscjeljuje ga hladna voda, na “divljim” rijekama lovi ribe, učitelj je engleskog jezika i, naravno, fantastičan kantautor hvaljen od publike i kritike.  Prije samostalne karijere svirao je klavijature u varaždinskom bendu Voodoo Lizards s kojima je nastupao u Los Angelesu. Tamo je nastupao u brojnim kultnim klubovima i snimao s glazbenicima koji su bili prateći vokali Rolling Stonesa i drugih važnih izvođača.

Debitantski album Dangerous Waters je više glazbenih kritičara proglasilo najboljim domaćim albumom godine, a u tjednu nakon objave bio je i najprodavaniji u Hrvatskoj što je presedan za izvođača koji pjeva na engleskom jeziku.

Glazbeni kritičari često negoduju što za svoje koncerte bira relativno male prostore smatrajući da njegova glazba zaslužuje doći do većeg broja publike.

No osim glazbene priče, Nikola ima i mnoge druge teme za ponuditi. Povremeno se odlučuje na post, a uvijek se odlučuje na boravak u prirodi. Kako mu je bilo u šumi bez hrane? Kako je došlo do toga da se bavi mušičarenjem? Je li točno da mu je depresija pomogla u stvaralaštvu i što je liječidbeno u hladnoj vodi? Možemo li uskoro ipak očekivati glazbu na hrvatskom? Što mu je točno nudio Dino Merlin?

Pogledajte u epizodi i zabavite se uz J. R. Augusta i Vedranu!