Kuharica

Kisela repa i fažol

Tradicionalna kostrenska maneštra uz napomenu da je u prošlim vremenima svaka obitelj kiselila repu.

Potrebno:

  • 25 dag fažola (tzv. trešnjevac)
  • 1 kg kisele repe – očistiti i naribati
  • suho meso – škinko/koljenica ili rebra ili panceta
  • 2 – 3 češnja češnjaka
  • 1 žličica konzerve
  • ulje
  • brašno
  • sol
  • voda
  • papar po želji

Priprema:

Fažol prethodno namočiti i baciti tu vodu. Kiselu repu naribati, oprati i dobro iscijediti da ne bude prekisela. Ako ste kupili već ukiseljenu repu, provjerite da nije prekisela i po potrebi operite u hladnoj vodi i iscijedite.

Fažol i suho meso kuhati u puno vode da se ne treba dolijevati.

Repu staviti kuhati da bude približno 2 cm više vode od repe. Obavezno komadić suhoga mesa i to masnijega, primjerice koža od pancete.

Kada je kuhano, na vruće ulje staviti isjeckani češnjak i kad lagano požuti, dodati malo brašna i staviti repu te kratko dinstati, dodati fažol, konzervu, posoliti, popapriti i dovršiti na laganoj vatri.

Uz kiselu repu i fažol može se poslužiti palenta.