Kolač od kave
Ovaj jednostavan i ukusan kolač radim već puno, puno godina, a svidjet će se ljubiteljima okusa i mirisa kave.
Biskvit
- 3 jaja
- 20 dag šećera
- 1 prašak za pecivo
- 20 dag glatkog brašna
- 1,5 dl ulja
- 2 dl mlijeka
- 1 žličica mljevene kave
Umutiti jaja i šećer, dodavati ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo koji smo prethodno pomiješali s malo brašna te na kraju žličicu mljevene crne kave. Sve dobro promiješati. Tijesto uliti u namašćeni i pobrašnjeni lim i peći cca 20 minuta na temperaturi 180 ℃.
Krema
- 0,5 l mlijeka
- 2 žlice glatkog brašna
- 15 dag šećera
- 1 puding od vanilije
- 15 dag putra
- 2 žličice mljevene crne kave
U posudi pomiješati puding, šećer i brašno s malo mlijeka. Ostatak mlijeka staviti da zavri pa uliti pripremljenu smjesu i miješati na laganoj vatri da se zgusne kao puding. Kada se krema malo ohladi, dodati putar i mljevenu kavu te sve dobro izraditi.
Postupak
Ohlađen biskvit prerezati na pola, donju polovicu premazati pekmezom od marelica i po tome ravnomjerno nanijeti kremu. Zatim poklopiti gornjom polovicom biskvita, pošećeriti i staviti u hladnjak da odstoji nekoliko sati prije posluživanja.
Kolač držati u hladnjaku pa može izdržati i nekoliko dana.
Napomena:
Umjesto kuhanja kreme, može se upotrijebiti kupovna krema od vanilije, koja se izrađuje prema uputi na omotu, a na kraju treba dodati samo 2 žličice mljevene crne kave.