Kostrena

Kostrenski suveniri s „potpisom“ 

Slavna po svojim pomorcima koji će uskoro dobiti hommage u vidu Kuće kostrenskih pomoraca, danas Kostrena ima neke nove amabasadore koji svojim radom i postignućima pronose njezino ime diljem svijeta, a među njima je i poznati dizajner Juraj Zigman.

Sa svojih oko 4,5 tisuća stanovnika i 12 četvornih kilometara teritorija, unatoč razvijenoj industriji Kostrena ne oskudijeva potencijalima za razvoj turizma.

Uz bogato kulturno naslijeđe i lijepu prirodu, njezin velik potencijal svakako su i mještani pa se može reći da je Kostrena malo mjesto velikih pojedinaca svjetskog glasa koji su se radom i postignućima istaknuli na modnoj, sportskoj, znanstvenoj, kulturnoj i gospodarskoj sceni daleko izvan nacionalnih granica. Jedan od njih je Juraj Zigman koji svojim modnim kreacijama odijeva brojne svjetske zvijezde.

Zigmanov dizajn na kostrenskim suvenirima

Unatrag nekoliko godina Općina Kostrena je s njime započela suradnju na razvoju dizajna promotivnih materijala i protokolarnih poklona Općine s kojima se vrlo brzo istaknula među hrvatskim jedinicama lokalne samouprave.

Zanimljivi šareni kišobrani, šalice, rokovnici, vrećice, kalendari, USB stikovi i kemijske olovke kojima dominiraju prepoznatljivi kostrenski motivi, vrlo brzo su dobili brojne poklonike, a jedina im je mana što se prilikom svakog darivanja ili protokolarnog posjeta traži komad više.

U režiji TZO Kostrena razigrani Zigmanov dizajn ovoga puta našao se na ručnicima za plažu, platnenim torbama i majicama, artiklima za koje su procijenili da bi mogli biti zanimljivi uporabni suvenir koje će upravo zahvaljujući potpisu ovog poznatog Kostrenjana turisti rado ponijeti kući kao uspomenu s ljetovanja. Osim na uporabnim suvenirima isti motivi našli su se i na kabinama za presvlačenje na nekoliko kostrenskih plaža.

Turizam se odavno više ne oslanja na ljeto, sunce i more, a pandemija je dodatno oblikovala očekivanja turista. Osim zdravstvene sigurnosti, gosti danas traže posebnost i naročito mogućnost za potpuno iskustvo kraja u koji su doputovali – kroz domaću hranu, kulturu i običaje kao i interakciju s lokalnim stanovništvom. Vodeći se takvim očekivanjima, odlučili smo pozicionirati Kostrenu na zahtjevnom turističkom tržištu koristeći i povezujući sve naše potencijale. – kazala je direktorica Turističke zajednice općine Kostrena Belma Džomba.

Prepoznatljive gastro delicije

Još jedan kostrenski suvenir upakiran je u ambalažu sa Zigmanovim potpisom. Riječ je o Kostrenskoj torti koju je prema starom obiteljskom receptu uz pomoć Općine Kostrena razvila lokalna slastičarnica. Atraktivno pakiranje s prepoznatljivim dizajnerskim potpisom, na najbolji mogući način zaokružuje ovaj autohtoni jestivi suvenir koji priča priču o Kostreni i njezinoj tradiciji. Dio te tradicije je i gastronomija s kojom se kostrenski gosti mogu upoznati kroz Kostrensku kuharicu. Osim na hrvatskom i engleskom jeziku, recepti su izvorno napisani na kostrenskoj čakavštini čime se osim kulinarskog nasljeđa čuva i lokalni dijalekt.

Lijepa izvana, ukusna iznutra – Kostrenska torta

Zanimljiva outdoor destinacija

Sudjelovanjem u jednom od programskih pravaca projekta Rijeka EPK 2020, Kostrena se poigrala još jednim dijelom svoje povijesti, odlučivši se kroz projekt razviti poseban dizajn komunalne opreme, posebno klupa koje će se u budućnosti krasiti javne prostore, interpretirajući priču o Kostrenskim počivalima, mjestima odmora i predaha, mikro-lokacijama društvenog života, sastajanja i razmjene informacija.

Velik potencijal Kostrena ima i u razvoju outdoor aktivnosti, posebno cikloturizma kojem se sve intenzivnije okreće pa je uz zanimljive manifestacije na kojima se okupljaju biciklisti, prva na području Kvarnera dobila i servisnu stanicu za brzi popravak bicikala.

Prva servisna stanica za popravak bicikala na Kvarneru, smještena je u Kostreni, odnedavno na novoj lokaciji – ispred zgrade Turističke zajednice općine Kostrena

Iako je korona privremeno zaustavila održavanje većih manifestacija s ciljem očuvanja povoljne epidemiološke situacije i turističke sezone, budu li to prilike dopuštale, već ove jeseni i zime, Kostrena će se nastojati istaknuti i novim zanimljivim programima.