KaféZanimljivosti

KOZMETIKA ZA ZAŠTITU OD SUNCA: Kako ohladiti izgorjelu kožu

Doznajte na kojih pet načina možete pomoći svojoj izgorjeloj koži nakon sunčanja.

Tema drugog članka iz serijala tekstova „Kozmetika za zaštitu od sunca“ bili su zaštitni faktori. Osim informacija o osnovnoj podjeli zaštitnih faktora, riječi je bilo i o njihovoj pravilnoj primjeni te dozi u kojoj se trebaju nanositi prije izlaganja suncu. Međutim, što ako se uslijed izlaganja suncu koža ipak opeče? Kako si pomoći, doznajte u nastavku.

Vjerojatno su svi u nekom trenutku života došli na genijalnu ideju tipa „idem malo potamniti pa ću se jedno pol sata kvarcati na suncu u jedan popodne“. Mislim, preplanuli ten je jako privlačan, a svi težimo da takvi i budemo.

Ne moram ni napominjati kako u najvećem broju slučajeva to završava – umjesto da se jogurt koristi za pogačice, on se malja po tijelu s nadom da će crvenilo što prije proći. Svaka škola košta.

Opekline od sunca

Kada je koža tijekom duljeg perioda izložena UV zračenju, postaje crvena, otečena i bolna. No nije problem čak ni to što koža boli, nego problem predstavlja činjenica da prekomjerno izlaganje Sunčevu zračenju povećava rizik od razvoja melanoma.

Ovisno o stupnju opeklina, ponekad se na koži mogu pojaviti i prozirni blisteri, što nije nimalo ugodno.

Tipični simptomi opeklina

Crvenilo kože se ne javlja odmah; ono je odgođeno. Uoči se nakon nekoliko sati izlaganja suncu, iako ono doseže vrhunac tek od 12 do 24 sata nakon sunčanja. Najčešće se javlja osjećaj boli i napetosti na dijelu kože koji je bio izložen suncu bez zaštite. U malo ozbiljnijim situacijama može se javiti i temperatura, trnci, mučnina, povraćanje i osjećaj slabosti.

Nakon što prođe onaj najgori dio opeklina, koža se počinje ljuštiti. To ljuštenje može potrajati i do nekoliko tjedana.

Spas u zadnji čas

  1. Nakon nesavjesnog izlaganja suncu, prvo što treba učiniti jest rehidrirati se – popiti vode, a po mogućnosti i otopinu elektrolita kako bi se olakšala rehidracija kože.
  2. Ukoliko se javi osjećaj boli, uvijek se mogu uzeti tablete poput ibuprofena, paracetamola i sl.
  3. Primjena leda i hladnih obloga može smanjiti upalnu reakciju. Važno je samo imati na umu da led ne smije ići direktno na kožu jer se ona time može dodatno oštetiti – uvijek ga se treba omotati u tkaninu i tako prisloniti na izgorjeli dio kože.
  4. Samu je kožu potrebno umiriti. Za početak, može se koristiti gel na bazi aloe vere koji će smiriti nadraženu kožu i dati joj osjećaj hladnoće. Osim aloe vere, proizvodi na bazi pantenola i kalijeva hidroksida također pridonose smirivanju kože i crvenila, što je u tom trenutku nužno postići.
  5. Dugoročno je poželjno koristiti proizvode za rehidraciju kože. Tako će se, osim smanjenja crvenila i otečenosti, smanjiti njezino ljuštenje. Takvi proizvodi su emolijensi i humektansi. Emolijensi su masnije strukture i stvaraju zaštitni film na površini kože koji onemogućava isparavanje vode iz kože. S druge strane, humektansi su spojevi koji prodiru u dublje slojeve kože i na sebe vezuju vodu. Na taj se način također sprečava isparavanje vode s površine kože, što pridonosi njezinoj hidraciji.

Drugi put pametnije

Najbolji način rješavanja problema opeklina kože jest prevencija, a ona se postiže primjenom zaštitnih faktora, izbjegavanjem izlaganja suncu u najgorim satima, nošenjem lagane odjeće koja prekriva veći dio tijela, unosom dovoljne količine tekućine i sl. Uvijek, ali uvijek treba imati na umu da naša koža pamtiako smo se jednom dobro ispržili i prošlo je, to ne znači da je šansa za razvoj melanoma manja. Stoga pametno i odgovorno sa suncem!


Preplanuli seksi ten bez izlaganja suncu? I to je moguće… Kako? Pa naravno, u sljedećem tekstu!