KaféZanimljivosti

KOZMETIKA ZA ZAŠTITU OD SUNCA: Preplanuli ten bez kvarcanja

U prethodnim člancima iz serijala „Kozmetika za zaštitu od sunca“ bilo je riječi o štetnosti Sunčeva zračenja, odabiru adekvatnog zaštitnog faktora, ali i što učiniti kada se koža ipak opeče.

Najbolji način rješavanja problema opeklina kože jest njihova prevencija – savjesno i odgovorno izlaganje suncu uz uporabu zaštitnih faktora. No, kako onda doći do preplanulog tena? Postoji jedan trik!

Proizvodi za samotamnjenje

Kozmetički proizvodi za samotamnjenje namijenjeni su dobivanju preplanulog tena bez izlaganja suncu. Zapravo to je super stvar – dobiješ tamniji ten, a ne trebaš se upuštati u rizična ponašanja kako bi do njega i došao. Međutim, važno je naglasiti kako ti proizvodi sami po sebi ne pružaju zaštitu od štetnog UV zračenja, što lako može zavaravati ljude. Oni imaju jednu jedinu funkciju – osigurati preplanuli ten.

Dva glavna tipa proizvoda za samotamnjenje

Dva su glavna tipa proizvoda za samotamnjenje, a njihova podjela temelji se na duljini učinka.

Za dugotrajan učinak samotamnjenja odgovorna je molekula dihidroksiaceton (DHA). DHA djeluje na način da se veže za mrtve stanice na površini kože, pri čemu dolazi do reakcije koja rezultira smećkastim obojenjem. Ovisno o udjelu DHA u kozmetičkom proizvodu za samotamnjenje, možemo govoriti o light, medium i dark varijantama samotamnjenja. Fora je što zbog strukture stanica DHA ne boji područje dlanova, tabana i sluznica, nego samo područja od interesa.

Kod primjene DHA potpuni učinak nastupa od 8 do 24 sata nakon primjene, a traje pet do sedam dana od trenutka primjene. Dakle, ovdje je riječ o proizvodu za samotamnjenje koji ima dulji učinak.

Druga opcija su tzv. bronzeri. Bronzeri su boje topljive u vodi koje su namijenjene privremenom tamnjenju kože. Dakle, u ovom se slučaju bronzer nanosi na kožu čime se ona „boji“ – pigment se nalazi na površini kože. Za uklanjanje nije potrebno čekati danima, nego jednostavno treba iskoristiti sapun i vodu. U ovom slučaju nepraktičnost leži u činjenici što se mogu obojiti dlanovi, nokti, ali i odjeća.

Zaključne misli

Ponavljanja nikad dosta – sunce je potrebno izbjegavati u najgorim dijelovima dana (od 11 sati ujutro do 16 sati popodne), treba nanositi zaštitne faktore, piti dovoljno tekućine i nositi laganu odjeću koja pokriva veći dio tijela. Ako postoji želja za postizanjem preplanulog tena, proizvodi za samotamnjenje najbolja su opcija. No uvijek imajte na umu – oni ne štite od UV zračenja, nego samo pridonose ljepšem tenu. Stoga su zaštitni faktori nužni, kako god da okrenete.

Zaštitite kožu proizvodom koji vam odgovora
Želite li o više doznati o kojoj drugoj temi iz stručnog farmaceutskog kuta, pišite nam na: urednik@nasakostrena.hr