MladiŠkola

Kretanje na faks 101: Državna matura – majka svih ispita

Sjećam se kao jučer svojeg prvog dana u prvom razredu u gimnaziji – jedna je profesorica došla na sat i predavanje započela riječima: „Od ovog trenutka počinju pripreme za državnu maturu.“

Vjerujem da je svakom maturantu već puna kapa priča o državnoj maturi i pitanja jesu li spremni, što spremaju, kad im je koji ispit. Koliko god izjava moje srednjoškolske profesorice danas zvučala melodramatično, moram priznati da se s njom slažem – ipak je jedna majka svih ispita.

Majka svih ispita – državna matura

Formalnosti prijave i odjave

Šalu na stranu, proces prijave i polaganja državne mature u svojoj biti jako je jednostavan. Pretpostavljam kako su svi maturanti već prijavili ispite koje će polagati na ljetnom roku državne mature školske godine 2020./21. s obzirom da je rok za prijave ispita bio 15. veljače 2021.

Naknadne prijave, promjene i odjave ispita mogu se provesti do 2. svibnja 2021. godine. Važno je naglasiti kako prijave i naknadne promjene ispita moraju imati opravdani razlog; u protivnom se neće sagledavati.

Na stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja nalaze se ispitni katalozi

Maturanti moraju zamolbu dostaviti ispitnom koordinatoru svoje škole, a zatim će Školsko izborno povjerenstvo odrediti je li zamolba valjana – točnije, temelji li se na opravdanim razlozima. Za odjave ispita maturanti se moraju obratiti školskom ispitnom koordinatoru koji će ih također dalje uputiti što i kako moraju napraviti.

Privremeni rezultati ispita državne mature objavljuju se 14. srpnja 2021., nakon čega slijedi rok za prigovore do 16. srpnja 2021. Objava konačnih rezultata zakazana je za 21. srpnja 2021. godine.

Izbor željenog fakulteta

Osim prijave ispita, maturanti na stranici „Postani student“ uređuju i popis fakulteta. Na tom popisu prioritetno redaju fakultete koje žele upisati, a maksimalno mogu imati deset izbora. Važno je naglasiti kako se popis može mijenjati sve do objave konačnih rezultata ispita državne mature, 21. srpnja 2021.

Dobra je stvar što svi učenici mogu vidjeti „koji su na listi“ za upis na pojedini fakultet odmah po objavi privremenih rezultata ispita državne mature. Prema tome se mogu ravnati i mijenjati svoje izbore.

Nakon 21. srpnja 2021. godine slijedi dio kada vam ljudi krenu čestitati – od tada ste si službeno osigurali mjesto na fakultetu.

Dakle, idemo još jednom istaknuti najvažnije datume:
  • 15. veljače 2021. – rok za prijavu ispita
  • 2. svibnja 2021. godine – rok za naknadnu prijavu ili promjenu prijavljenog ispita (potreban valjani razlog)
  • 2. svibnja 2021. godine – rok za odjavu ispita
  • 14. srpnja 2021. godine – objava privremenih rezultata državne mature
  • 16. srpnja 2021. godine – rok za prigovore
  • 21. srpnja 2021. godine – objava konačnih rezultata ispita državne mature.

Uskoro slijedi drugi dio u serijalu članaka „Kretanje na faks 101“ u kojem ćete doznati nešto više o tome kako se pripremiti za polaganje državne mature.