MladiŠkola

Kretanje na faks 101: Pripremiti se za polaganje državne mature

Svi oni koji su redovito učili i bez problema rješavali ispite iz predmeta koji ih zanimaju i koje polažu na državnoj maturi, stvarno se nemaju čega bojati.

Moja je profesorica doista bila u prvu: srednja je škola uistinu četverogodišnji period pripreme za državnu maturu. Uz malo ponavljanja i rješavanja starih zadataka, uspjeh je zagarantiran.

Od 1. do 30. lipnja 2021. godine period je kada se polažu ispiti državne mature, a datumi pojedinog ispita mogu se pronaći u kalendaru ljetnog roka državne mature.

Posljednja dva mjeseca koja su pred vama puno vam znače za pripremu majke svih ispita. U tom periodu možete ponoviti (ili naučiti) sve one kritične dijelove gradiva u koje niste sigurni.

Krenuti od najizazovnijeg predmeta

Važno je naglasiti da svatko ima drugačiji ritam, način i brzinu učenja, drugačije afinitete i drugačije predznanje. Stoga je iluzorno za očekivati da će svima trebati jednako vremena i da će se svi na isti način spremati za svaki ispit.

Upravo zato među predmetima koji ti nose najviše bodova za upis na fakultet, odaberi onaj koji smatraš najslabijom točkom.

S obzirom da su mi prirodni predmeti oduvijek ležali, njih se nisam plašio, iako su mi nosili najviše bodova za upis na fakultet – najveći bauk predstavljao mi je hrvatski jezik (točnije, književnost), tako da sam ga počeo i najranije učiti.

Uz hrvatski, koji mi je predstavljao kompletan bauk, počeo sam prolaziti i kroz dijelove gradiva koji su mi bili najslabiji iz prirodnih predmeta. Paralelno pripremanje različitih ispita pomoglo mi je da ne gubim koncentraciju – taman kad bih se zasitio učenja o različitim Marulićima i Hektorovićima, otvorio bih entalpije i izoterme.

Kreni od predmeta koji ti je najteži, a paralelno uvježbavaj i druge predmete

Udžbenici, bilježnica, skripte – svaki izvor ima svoju svrhu

Za pripremanje ispita moj savjet je koristiti različitu literaturu. Tako za one dijelove koji su kritični, posluži se udžbenikom i bilješkama s predavanja. Ipak ćeš ondje naći najdetaljnije opisano gradivo.

Za ponavljanje dijelova gradiva u koje si sigurniji (a treba ti nešto da ti osvježi već naučeno gradivo), možeš se poslužiti različitim skriptama što su pisane baš kao vid pripreme za državnu maturu. To mi je pomoglo za finalno ponavljanje biologije, ali i posljednje uvježbavanje matematike – sve mi je na jednom mjestu bilo sistematizirano.

Nezaobilazni izvori znanja: bilježnice, udžbenici i skripte za maturu

Dobrom organizacijom držiš stvari pod kontrolom

Klišejasto je malo iz ove perspektive govoriti kako državna matura nije nikakav bauk i kako te ne mora biti strah.

Sjećam se kako je meni bilo kada sam prolazio kroz to i koliko me nerviralo kad bi svi oko mene ponavljali kao papige: „Ni ti to niš!“, tako da sam si još tada obećao kako neću biti jedna od tih osoba.

Umjesto toga reći ću ovo – najbolji način da se nosiš s tim strahom jest da sam sebe posložiš i napraviš si odličnu organizaciju pripreme ispita tijekom posljednja dva mjeseca. Time ćeš sam sebi pokazati da držiš stvari pod kontrolom i strah možda neće nestati, ali će se znatno smanjiti.

Redoslijed priprema za polaganje mature

  1. Odredi koji su ti prioritetni ispiti – koji ti nose najviše bodova za upis na faks.
  2. Odredi s kojim predmetom najslabije stojiš i koje su ti slabe točke u ostalim predmetima.
  3. Kreni učiti najslabiji predmet i paralelno „krpaj“ rupe u ostalim predmetima.
  4. Prolazi kroz materijale namijenjene za pripremu ispita iz državne mature.
  5. Ne dopusti da ti okolina prenosi paniku.

Nemojte dopustiti okolini da vas uspaniči

Puno je tu pitanja – kakav ću uspjeh imati na državnoj maturi, hoću li se uspjeti upisati na faks, gdje i kako da nađem smještaj, kako da izvedem preseljenje, kakav će biti moj prvi dan na faksu, hoću li naći ekipu, hoću li uopće uspjeti izvesti sve to?

Odgovore i podršku pronađite u serijalu članaka „Kretanje na faks 101“, a iskustvo sadašnjih i bivših studenata neka vam bude na korist: učite iz naših pogrešaka i uspjeha, a svoja iskustva slobodno podijelite na naš mail: urednik@nasakostrena.hr.