Mladi

Kretanje na faks 101: Upis na fakultet

Nakon što prođe razdoblje polaganja ispita državne mature, objave se konačni rezultati i saznate kako ste upali na željeni fakultet, slijede one slatke brige. Ili ipak ne…?

Nakon što se na službenoj web-stranici „Postani student“ objave konačni rezultati ispita državne mature, a samim time i podatak da ste upali na željeni fakultet, slijedi idući korak u dugotrajnom procesu zvanom „kretanje na faks“ – riječ je o formalnom procesu upisa na fakultet.

To bi značilo da ste si putem platforme „Postani student“ osigurali mjesto na fakultetu, nakon čega slijedi dio osobnog dolaska na odabrani fakultet te proces službenog upisa.

Na stranici “Postani student” objavljuju se rezultati državne mature

Hrpa papira za početak

Vjerojatno si postavljate pitanje koje sve dokumente moram ponijeti sa sobom i što sve moram učiniti prije odlaska na fakultet.

Od dokumenata uglavnom su potrebne svjedodžbe iz srednje škole, uvjerenje o položenoj državnoj maturi, domovnica, rodni list, identifikacijske isprave poput osobne iskaznice, vlastite fotografije za izradu iksice i indeksa, ali i dokaz o obavljenoj uplati.

Od rodnog lista do fotografija – prikupi na vrijeme sve potrebne dokumente

Dakako, sve dokumente koje je potrebno donijeti na upis određuje sam fakultet. Također, iznos koji se treba platiti varira od fakulteta do fakulteta, a on služi za pokrivanje troškova izdavanja indeksa (ukoliko se na sveučilištu koje upisujete još uvijek koriste klasični indeksi) i upisa.

Koristan savjet – ukoliko fakultet traži da se na upis donese dokument poput domovnice ili uvjerenja o prebivalištu, do njih možete doći putem sustava e-Građani. Na taj način izbjeći ćete čekanje u redu i do potrebnih dokumenata doći u nekoliko klikova.

Gdje doći do informacija?

Najbolji način za doći do provjerenih informacija što ponijeti na upise i kada će se sami upisi odvijati, jest službena web stranica fakulteta.

Ako postoje dodatne nejasnoće ili upiti, (budući) studenti uvijek se mogu obratiti studentskoj poslovnici (među studentskom populacijom poznatijom kao referada) pozivom na telefon ili putem maila. Referada predstavlja poveznicu između studenata i uprave fakulteta – sve važne informacije idu preko referade te se dostavljaju studentima, a svi upiti koje studenti imaju za upravu fakulteta, također idu preko referade. Stoga ćete se kao studenti često susretati s tim ogrankom fakulteta.

Studentski zborovi obično su lako dostupni putem društvenih mreža

Ako pak ne možete doći do referade, većina studentskih zborova ima svoje Facebook stranice koje predstavljaju način komunikacije između zbora i studenata.

Studentski zbor sastoji se od skupine studenata izabranih na izborima za studentski zbor, a oni se odvijaju svake dvije godine.

Studentski zbor predstavlja sve svoje kolegice i kolege te zastupa njihove interese pred drugim tijelima fakulteta. S bilo kakvim pitanjima i nedoumicama slobodno se možete i njima obratiti, ne sumnjam kako će vam pomoći ili makar vas uputiti kome morate poslati upit.

Još jedan savjet za kraj

Važno je istaknuti još  jednu mogućnost vezanu uz studente koji počinju studirati u drugom gradu. Taj odlazak na upis na fakultet izvrsna je mogućnost za početak traženja smještaja. Ako pak još uvijek iz nekog razloga ne možete tada početi tražiti ili planirate ići u studentski dom, onda iskoristite dan za „motanje“ po gradu i upoznavanje kvartova. To će vam dobro doći prilikom budućeg traženja mjesta za život, ali i snalaženja u novom gradu.

Kako riješiti onaj najstresniji dio kretanja na faks – traženje smještaja? Saznajte u idućem tekstu!