KostrenaMore

Kuća kostrenskih pomoraca objedinit će pomoračku tradiciju i suvremene muzejske koncepte

Prezentacija Kuće kostrenskih pomoraca pokazala velik interes mještana i želju za suradnjom i sudjelovanjem u stvaranju interpretacijskoga centra.

Nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora o radovima na realizaciji dugoočekivanog interpretacijskog centra, održano je još jedno 3D mapping predstavljanje idejnog rješenja na Trgu sv. Barbare.

Predstavljen izgled i sadržajni koncept

Predstavljena je projekcija izgleda prostora interpretacijskog centra, a izlošci će se dodavati i dopunjavati

U ime aka TiM-a idejni je koncept predstavila Jana Mikuličić Antulov, dipl. ing. arh. ističući kako će Kuća kostrenskih pomoraca u zgradi stare škole u Sv. Barbari zadržati vanjski izgled i prepoznatljivu trokatnu arhitekturu.

O interpretacijsko-muzeološkim načelima govorio je dr. sc. Darko Babić, izv. prof. s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstavnik tvrtke Osam d. o. o. obrazlažući kako će tri kata zapravo predstavljati tri koncepta:

  • prizemlje predstavlja more i tu će se nalaziti tematske cjeline: More je život, Čuvajmo more, Trebamo more, More je u opasnosti i izdvojena cjelina Priče i predaje
  • prvi kat predstavlja brod i kuću kao kontrast hladnih brodskih oplata i topline doma uz tematske cjeline: Kuća/dom, Obitelj i ženska perspektiva, Kostrena, Pomorska služba i kapetani  te izdvojena cjelina Pučina i oluje
  • potkrovlje predstavlja nebo kroz cjeline Ocean znanja, Brodski dnevnik, Navigacija i Ploviti se mora – spoznaja kroz interakciju.

Pritom su stubišta važni prostori putovanja, a okoliš pruža mogućnosti arboretuma te izložaka u prostoru i suradnje s umjetnicima. Posebno se ističe kako je spoznajni i doživljajni utisak neovisan o tome odakle posjetitelj kreće u istraživanje: od prvog kata, prizemlja ili potkrovlja.

U potkrovlju koncepcijski je smještena tema NEBA – prostor snova i navigacije

Velik interes mještana najava je kvalitetne suradnje

Ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac pozvala je okupljene na konstruktivne prijedloge i raspravu, a brojna su pitanja razriješila nedoumice oko toga postoji li interes za ovakvim sadržajima u Kostreni.

Naši su mještani pokazali zanimanje za to da stare matrikule, uniforme, makete, navigacijski instrumenti i pomagala, memorabilije i drugi artefakti budu izloženi u muzejskom postavu kao trajni spomenici pomoračkog načina života, a ravnateljica Centra kulture Borka Reljac složila se i najavila stvaranje depoa uz nadu da će mještani svojim doprinosima polako stvarati bazu muzejskog prostora.

Odnos između izložaka i interaktivnih te multimedijskih sadržaja bit će ravnopravan kako bi interpretacijski muzej bio u skladu sa suvremenim muzejskim konceptima i očekivanjima starijih i mlađih generacija.

Prijedlozi, ideje, komentari i razmišljanja mještana o tome kako bi i što trebao ponuditi interpretacijski centar pokazuju veliku želju i potrebu da se trajno sačuva pomoračko naslijeđe

Kroz originalne predmete i interaktivnu multimedijsku interpretaciju Kostrena će dobiti i jedan novi vid turističkog brendiranja lokalnog identiteta i povezanosti Kostrene s morem, pomorstvom i pomoračkim životom.