KostrenaKultura

Ljetna pjesnička večer s Vlastom Juretić

U srijedu 30. lipnja na terasi konobe „More“ održat će se druga pjesnička večer Katedre Čakavskog sabora Kostrene “Va stihu i kamik cvate” s gošćom Vlastom Juretić uz glazbenu pratnju Matije Lukanića.

Vlasta Juretić – književnica, zaljubljena u čakavštinu, foto: Ri Prsten

Vlasta Juretić hrvatska je književnica, piše pjesme, prozu i djela za scenska uprizorenja, pretežito na čakavštini, ali i na standardu. Do sada je objavila osam knjiga i jedan roman. Suautorica je te scenaristica i redateljica edukativno- igranog filma za djecu Sigurko te više od 50 televizijskih emisija Kartulina z MIK-a.

Urednica je preko četrdeset likovnih kataloga, knjiga i drugih tiskovina, deset godina je bila urednica Grobničkog lista – jedinog glasila na čakavštini u Hrvatskoj. Autorica je tekstova preko 250 pjesama izvedenih na raznim festivalima zabavne glazbe: Zagrebfest, Splitski festival, MIK, Šibenski festival, Grobnička skala te festivalima hrvatskih klapa u Omišu, Kaštelima, Buzetu, a za svoj je rad nagrađena s više od 50 festivalskih nagrada.

Festival Grobničke skale, čakavsku glazbenu manifestaciju za mlade talente, pokrenula je upravo Vlasta Juretić u suradnji sa skladateljem i dugogodišnjim suradnikom Vinkom Škaronom. Njezin trud i golema energija koju ulaže u očuvanje čakavske tradicije Grobnišćine dobro je poznata i kroz projekt Grobnička jesen, kojim se popularizira čakavština vinodolskog kraja.

Pjesnička večer s Vlastom Juretić uz glazbenu pratnju Matije Lukanića na terasi konobe „More“ počinje u 20:30, a ulaz je slobodan.