Zanimljivosti

Međunarodni dan migranata

Migracije su hrabar potez u potrazi za boljim životom, a od 2000. godine Ujedinjeni narodi proglasili su 18. prosinca Međunarodnim danom migranata.

Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji. Migracije su stalna pojava, a ratovi, klimatske promjene, nejednakosti u društvu i želja za boljim uvjetima života pokazuju da će migracije i dalje postojati. Jedini je formalni odgovor na izazov migracija učinkovita međunarodna suradnja i osiguranje poštivanja ljudskih prava, a onaj ljudski doista je jednostavan: pomozi čovjeku u nevolji jer dobrota je najveće blago!

Madina – život ugašen na tračnicama hrvatske surovosti

Povodom Svjetskog dana migranata Centar za mirovne studije projekcijom na zagrebačkim fontanama odao je počast stradaloj šestogodišnjoj Madini, njezinoj obitelji te svima čiji su životi ugroženi u potrazi za sigurnošću.

Zagrebačka fontana osvijetljena povodom Svjetskog dana migranata. Projekcija prikazuje protjerivanje Madinine obitelji iz Hrvatske željezničkom prugom i element je iz stripa Madina autorice Ene Jurov. (fotografija: Davor Puklavec, HTV)

Europski sud za ljudska prava donio je presudu u kojoj je utvrdio kako je Hrvatska odgovorna za povredu prava na život afganistanske djevojčice Madine Hussiny, kolektivno pretjerivanje njezine obitelji, ponižavajuće postupanje prema njezinoj braći i sestrama, povredu prava na slobodu i sigurnost te prava na pojedinačni zahtjev svim članovima njezine obitelji.

Svjetski dan migranata Hrvatska dočekuje s primjerima surovih kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata.

S druge strane, upravo se Međunarodnim danom migranata pokušava podsjetiti društvo na značajan doprinos koji migranti daju ekonomijama zemalja u koje migriraju, a našem je društvu uvijek potrebno podsjetiti se na važnost poštivanja ljudskih prava i osiguravanja uvjeta života dostojnog čovjeka. Solidarnost, tolerancija i prihvaćanje različitosti vrijednosti su na kojima treba počivati svako društvo koje se želi razvijati.