KnjižnicaKostrenaKultura

Moja najdraža knjiga hrvatskog autora – preporučuje Stanko Vučetić

U Mjesecu hrvatske knjige doznali smo i koja je najdraža hrvatska knjiga ravnatelja Dječjeg vrtića Zlatna ribica.

Ravnatelj vrtića Stanko Vučetić izabrao je knjigu koja mu je važnom porukom obilježila odrastanje. Riječ je o romanu “Filip, dječak bez imena” Ante Gardaša u kojem se promiču vrijednosti prijateljstva, empatije, podrške, zahvalnosti, skromnosti i razumijevanja.

– Kao dijete od 11 godina susreo sam se s činjenicom da postoje djeca koja nemaju roditelje.  Nisam do tada ni znao, a niti razmišljao da postoje djeca bez roditelja. Međutim, u to vrijeme moja uža obitelj postaje bogatija za još jednog člana. Naime, nakon vrlo kratkog vremena provedenog u Domu za nezbrinutu djecu na Potoku, dječak bez roditelja postaje dječak s roditeljima i novom obitelji. U mojem odrastanju i daljnjem životu to mogu navesti kao jedan od najupečatljivijih dana, jedan od onih dana kojih se sjećate kao da je bio jučer. Tada sam shvatio važnost obitelji i svega što ona donosi. Možda je to jedan od razloga zbog kojeg je ova knjiga na mene ostavila tako jak utisak. – pojasnio je svoj odabir ravnatelj Dječjeg vrtića Zlatna ribica Stanko Vučetić.

Sentimentalna i dirljiva priča govori o životu dječaka Filipa i njegovih prijatelja iz zagrebačkog  Doma za djecu i mladež, u koji je doveden nakon velike nesreće nakon koje gubi svoj identitet, majku i oca. Iako tema djeluje teško i tužno, roman se čita u dahu i djeca ga vole jer je pisan jednostavnim stilom prožetim napetošću i nježnom duhovitošću.

Obitelj su svi koji te vole

Roman govori o izgubljenom i ponovno nađenom identitetu, o izgubljenoj i ponovno nađenoj ljubavi; o izgubljenoj i ponovno nađenoj obitelj. – Živimo u vremenu u kojem je obitelj na prvom mjestu, a tako često upravo ona ispašta. Posao, obveze, svakodnevni problemi i izazovi sputavaju nas da se posvetimo onome najvažnijemu, a to su obitelj i djeca. – objašnjava ravnatelj Vučetić ističući važnost obitelji.

Uobičajena definicija obitelji glasi: „Obitelj je osnovna društvena jedinica zasnovana na zajedničkom životu užeg kruga krvnih srodnika, u kojoj se sjedinjuju biološko-reproduktivne, ekonomske i odgojne funkcije. Obično se sastoji od jednog ili dvaju roditelja i njihove djece. Obitelj mogu sačinjavati i članovi koji nisu nužno u krvnom srodstvu, primjerice prilikom usvajanja djece.” Međutim, g. Vučetić smatra da su obitelj svi koji te vole i kojima je stalo do tebe, a upravo je to i poruka romana “Filip, dječak bez imena”.

Za kraj, savjetujem da pročitate ovu istinitu priču, razmislite o sebi i svojima i bio bih sretniji da se kao društvo više pozabavimo tematikom nezbrinute djece.

Stanko Vučetić, ravnatelj DV Zlatna ribica