Knjižnica

Najčitatelji u 2022. godini

Knjižnica Kostrena nagradila je svoje najveće knjigoljupce u tri kategorije: najbolji odrasli čitatelj, najbolji čitatelj vrtićke i školske dobi.

S ciljem poticanja čitanja Knjižnica Kostrena svake godine nagrađuje korisnike koji su pročitali najviše knjiga. Redom su to knjigoljupci koji svaki tjedan dolaze u Knjižnicu te na policama pronalaze nove zanimljive knjige.

Ima li čitanje knjiga još imalo smisla?

 „Zašto bi u digitalno doba uopće trebalo čitati tiskane knjige ako je znanje u kraćim, a često i u jednostavnijim i zabavnijim oblicima dostupno na internetu? Dobivamo li time išta? Što čitanje knjiga nudi u usporedbi s medijima na zaslonu? 

  1. Ako znaš dobro čitati, vidiš i čuješ više.
  2. Ako čitaš, poznaješ više riječi, zato možeš razmišljati o više stvari.
  3. Ako dulje tekstove čitaš s papira, bolje ih razumiješ nego ako ih čitaš sa zaslona.
  4. Ako se služiš tehnologijama sa zaslonima i čitaš knjige, naučit ćeš misliti na dva različita načina.
  5. Ako čitaš, lakše razumiješ druge ljude.
  6. Djeca koja odrastaju u sredini u kojoj se čita, uspješnija su u životu.
  7. Među čitateljima ima više zadovoljnih i kreativnih ljudi nego među onima koji ne čitaju.
  8. Čitanje je napor, no može biti i užitak.
  9. Čitanje na stranom jeziku je prozor u svijet s kojeg se vidi i kući.
  10. Čitanjem knjiga učiš misliti vlastitom glavom.“

                                                                     (Miha  Kovač: Čitam, da se pročitam)

Najčitatelj vrtićke dobi Vid Stipanić redoviti je posjetitelj Knjižnice

Najčitatelj vrtićke dobi: Vid Stipanić

Trogodišnjak iz skupine Zebrica Dječjeg vrtića Zlatna ribica zaslužio je ovogodišnju titulu najčitatelja vrtićke dobi sa 70 posuđenih slikovnica. Vjerujemo da će i njegove tete Nadica i Iva biti izuzetno ponosne jer se u njihovoj skupini puno radi upravo na poticanju čitanja.

Mama je Vidu počela čitati kada je imao svega tri mjeseca. – Od samih početaka trudili smo se razvijati njegov interes za knjige što smo, čini se, i uspjeli. Vid voli razne teme u slikovnicama i pričama, mislim da to ovisi o fazama i razvoju. Ipak od samog početka životinje su mu najdraže, kako u knjigama tako i u igri pa doma imamo pravo malo životinjsko carstvo. S godinama raste i njegova koncentracija pa sada prije spavanja čitamo i po 3 – 4 priče. Za Vida vrijedi izreka da je ponavljanje majka znanja pa danima znamo čitati iste priče dok ih sam ne nauči napamet pa ih on nama interpretira. Često priče i slikovnice posluže i za učenje, primjerice, odvikavanje od tute ili dude, pranje ruku i zuba i slično. – kaže mama Mia, koja Vidu najviše čita, ali redovito se u čitanje uključuje i tata Damjan koji je i dopratio Vida u Knjižnicu po zasluženu nagradu.

– Vid jako voli posjećivati knjižnicu u Kostreni. Doslovno se izgubi među policama knjiga i slikovnica, sve pregleda i izvuče pa tete knjižničarke nakon našeg posjeta imaju puno posla sa slaganjem na police. Pohvalio bih njihovu strpljivost i angažman da Vidu uvijek pronađu priču koja će ga zanimati. Kući imamo svoju malu zbirku knjiga, priča, slikovnica i dječjih enciklopedija, ali preferiramo posuđivati knjige iz knjižnice. Više je razloga: bogat je izbor, ekonomičnije je, ali prvenstveno volimo boraviti u knjižnici, nama je to kao mini izlet. – kaže tata Damjan.

Najčitatelj osnovnoškolske dobi: Luka Bilen Jerman

Luka ima 10 godina i ide u četvrti razred Osnovne škole Dolac, talijansko odjeljenje. U kostrensku knjižnicu učlanio se početkom 2021. godine i otada je redovito posjećuje. Potvrda je tome i pozamašna količina pročitanih knjiga: čak 55 pročitanih knjiga u 2022. godini.

Mama mu je čitala odmalena, uvijek prije spavanja. Danas knjige čita sam: kada mu je dosadno, kada mu treba mir, kada je ljut, prije spavanja…uzme knjigu u ruke i nema ga za čuti ni vidjeti. Voli čitati knjige na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

Najdraže su mu knjige iz serijala Gregov dnevnik, Timi Promašaj, Tom Gates , romani Shepherd, Andya: Dječak koji je letio sa zmajevima, Dječak koji je sanjao zmajeve i ostali nastavci. Voli čitati romane Sanje Polak o Paulini P. Zanimljivi su mu gotovo svi naslovi  Davida Walliamsa, a posebno bi izdvojio roman Ponoćni pustolovi. Tu su još  Christmas pig J.K. Rowling, Pipi Duga Čarapa…voli pročitati seriju priča o Mrljeku i Prljeku. Zanimaju ga knjige o svemiru, dinosaurima, a popularno-znanstveni roman Branko i Stanko u svijetu atoma mu je bio hit. Otkrio nam je i to da mu je većina lektira bila zanimljiva.

Sandra Seršić zasluženo je najčitateljica među odraslima, a za dobru knjigu uvijek se nađe vrijeme

Najčitateljica među odraslim korisnicima: Sandra Seršić

Dugogodišnja korisnica koja s punim pravom zaslužuje titulu najčitateljice Knjižnice Kostrena u 2022. godini, posudila je i pročitala čak 101 knjigu, što znači da je čitala dvije knjige tjedno.

Čitam od djetinjstva, čak sam i lektiru voljela čitati. Ta ljubav me nikad nije napustila i čitanje uvijek ubacim u dnevni raspored. U kostrensku knjižnicu upisala sam se davno, kad još nije imala profesionalni status, a sjećam se svog prvog članskog broja 333.“

Sandra je djelatnica bolničke ljekarne u Kliničkom bolničkom centru Rijeka i veći dio dana provodi u radnim i obiteljskim obvezama, ali dobar roman i zanimljiva priča uvijek su izvrstan način za opuštanje i oslobađanje od svakog stresa.

–  Kada se udubite u čitanje dobre knjige, zaboravljate na sve. Čitanje vam omogućuje putovanje kroz vrijeme i prostor, a knjige nam otvaraju nove horizonte i nepresušni  su izvor spoznaja, zadovoljstva i mašte. – zaključuje Sandra Seršić, najčitateljica 2022. godine.

U mnoštvu toliko pročitanih knjiga ima, naravno, i neke favorite, a omiljeni su joj povijesni romani iz razdoblja Drugog svjetskog rata, obiteljske sage te romani kroz koje upoznaje druge zemlje, narode i kulture. Među najdražim autoricama Sandra izdvaja Kristin Hannah, a od pročitanih naslova preporučila bi Aliceinu mrežu, Pisma izgubljenoj ljubavi, Sol u moru te serijal Sedam sestara autorice Lucinde Riley.

Posebno je lijepo vidjeti da je ljubav prema čitanju i knjizi prenijela i na svoje kćeri Nevu i Nolu koje jednako tako vole provoditi vrijeme u knjižnici i pomno birati knjige za sebe.

Najčitateljima iz svake kategorije uručena je prigodna nagrada, a što drugo nego knjiga te besplatna jednogodišnja članarina za Knjižnicu.

Najčitanije knjige u 2022. godini

Naši su korisnici svojim izborom oblikovali i ljestvicu najčitanijih knjiga u 2022. godini. Pogledajte galeriju naslovnica najčitanijih knjiga za odrasle korisnike i slobodno dođite u svoju Knjižnicu: naša su vrata širom otvorena za sve ljubitelje knjiga! A budući da upravo na današnji dan obilježavamo sto godina od rođenja Matka Peića, pozivamo vas da pogledate našu zbirku putopisa jer s knjigom u ruci možemo putovati cijelim svijetom.