KaféKnjižnica

NOĆ KNJIGE: Čitateljski klub Narodne knjižnice Kostrena

Tema ovogodišnjeg desetog izdanja Noći knjige jest: Ljekovita moć knjige.

Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. 

 • Ako ste spremni baviti se svojim mislima, možete iscijeliti gotovo sve! ističe Ljiljana preporučujući inspirativnu i produhovljenu knjigu Kako iscijeliti duh i tijelo autorice L. Hay.

Babuška Knjiguška i čari knjiga koje liječe

Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

 • U svijetu pandemija, epidemija, superbakterija, ubrazanog procesa starenja… rješenje ovisi o nama. – govori Jagoda o knjizi Deepak Chopra Razvijte sposobnost samoiscjeljenja.

Mjesto ugodne rasprave o pročitanim knjigama – čitateljski klub Bezvremenske boginje tijekom rasprave u vremenima prije koronamjera

Babuška Knjiguška, zaštitno lice pripovjedačice ljekovitih priča u skladu s temom Noći knjige: Ljekovita moć knjige nadahnula je i članice Čitateljskog kluba “Bezvremenske boginje”, koje su izradile preporuku knjiga koje su ih tijekom ove neobične godine liječile svojim sadržajem, porukama i mislima.

Knjige koje liječe po izboru Čitateljskog kluba “Bezvremenske boginje”

 • Louise Hay: Kako iscijeliti duh i tijelo 
 • Deepak Chopra: Razvijte sposobnost samoiscjeljenja
 • Joe Dispenza: Stvorite novo ja; Placebo ste vi
 • Deepak Chopra: Neuvjetovani život
 • Ester i Jerry Hicks: Vrtlog
 • Eckhart Tolle: Govor tišine
 • Debbie Ford: Zagrli svoju sjenu
 • Eduardo Galeano: Knjiga zagrljaja
 • Michael Newton: Putovanje duše
 • Dunja Gulin i Mario Valentić: Detoks – program od A do Ž

Sve predložene knjige možete pronaći u našoj knjižnici, a pri izboru možda vas potaknu i objašnjenja Bezvremenskih boginja:

 • Efekti knjige “Detoks – program od A do Ž” toliko su sjajni da ju svakako preporučujem! – kaže Ela.
 • Knjiga koja slavi nepobjediv ljudski duh i svjedočanstvo o jednom dostojanstvenom i ispravnom životu jest “Knjiga zagrljaja” E. Galeana. – preporučuje Nedjeljka.
 • Jagoda preporučuje Putovanje duše M. Newtona jer: Mi jesmo božanski, ali nesavršeni; prelazimo iz jednog svijeta u drugi kroz vrijeme i prostor učeći kako ovladati sobom.

Čitateljski klubovi duša su knjižnice

Knjiga i čitanje oduvijek su zauzimali važnu ulogu u čovjekovu životu. Pojavom masovnih medija odnosno televizije i interneta predviđala se propast knjige, no to se nije dogodilo. U svemu tome knjižnice su dale svoj veliki doprinos i pružile korisnicima osjećaj mjesta ugode, učenja, kreativnosti i razmjene iskustava. Posljednjih desetak godina sve se više ističe potreba za osnivanjem čitateljskih klubova u Hrvatskoj.

Naša Knjižnica od proljeća 2018. godine ima svoj Čitateljski klub: „Bezvremenske boginje“ i najčešće se sastaju jednom mjesečno: pokreću raspravu o pročitanoj knjizi, iznose svoja mišljenja i uspoređuju dojmove, a nije rijetkost da rasprava uključi i razgovor o vlastitim doživljajima i primjere iz osobnog iskustva.

Toliko je knjiga koje su me izliječile pa ne bih posebno isticala pojedinog pisca ili naslov, već istaknula to da me knjiga svojom pričom i bogatim opisom jednostavno ponese i ugrije u meni ono nešto promrzlo.
Branka

Knjiga je svijet koji svatko čita na svoj način i ljepota čitateljskih grupa je u tome što one njeguju takav način razgovora u kojem se različiti svjetovi dotiču, a ne isključuju. U ovakvim grupama upoznajemo ljude kroz njihov emotivni, duhovni i intelektualni svijet, što je jedan od razloga zašto mnogi članovi čitateljskih grupa vrlo brzo postanu dobri prijatelji iako se najčešće viđaju samo jednom mjesečno.

 

Knjige koje se čitaju, biraju se u dogovoru. Za sve one koji vole knjige, ovo je i poziv: javite se u Knjižnicu i postanite član Čitateljskog kluba