KostrenaKultura

Od umejki i vijolica motorom do vestalki – pjesnička večer s Rajkom Jurdanom Šepić

I posljednje pjesničko druženje pod imenom “Va stihu i kamik cvate” održano je na terasi Konobe “More” uz izvrsnu Rajku Jurdanu Šepić.

Nasmijana, zabavna, vesela i zanimljiva pjesnikinja Rajka Jurdana Šepić osvojila je brojne posjetitelje na pjesničkoj večeri svojim toplim čakavskim stihovima, ali i zanimljivim zgodama o tome kako su pjesme nastale, što ju je nadahnulo i koji su joj pjesnički uzori.

Odlična je, mogla bih je slušati još dva sata! – napomenula je gđa Evica na kraju pjesničke večeri u kojoj je pjesnikinja osvojila publiku neposrednošću i zanimljivim zgodama iz života poput vožnje motora, tijekom koje su prizori iz prirode nadahnuli pjesnikinju.

Rajka Jurdana Šepić redovita je profesorica na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Doktorirala je na temu astrofizike, a paralelno sa znanstvenim radom promovira čakavštinu kroz pisanu i izgovorenu riječ. Urednica je dugogodišnje emisije “Puntape” na Radio Rijeci i dobitnica mnogih nagrada od kojih se ističu nagrade Primorsko-goranske županije i Grad Rijeke za promociju čakavštine i popularizaciju znanosti, državna nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti te niz nagrada za nastavnu izvrsnost.

Ovo je bila posljednja ljetna pjesnička večer pod imenom “Va stihu i kamik cvate” u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kostrena i Centra kulture Kostrena, a u okviru manifestacije Kostrensko leto. Svoje su nam pjesme uz Rajku Jurdanu Šepić čitali i pjevali Vlasta Sušanj Kapićeva, Vlasta Juretić i Vjekoslava Jurdana. Ugodne ljetne večeri uz more i čakavske stihove zasigurno su oplemenile ljetna događanja u Kostreni i povezala ljubitelje čakavske besede našeg zavičaja.