Kuharica

Orehnjača

Orehnjača se u našim krajevima uvijek blaguje u blagdansko vrijeme, a ovo je recept po kojem već tridesetak godina spremam svoju orehnjaču.

Tijesto

  • 40 dag brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca ili 3 dag svježega
  • 8 dag margarina
  • 8 dag šećera
  • malo soli
  • 1 cijelo jaje + 1 žutanjak (bjelanjak sačuvati za premazivanje)
  • 2 – 3 dl  mlijeka
  • limunova korica

Nadjev od oraha

  • 30 dag oraha
  • 15 dag šećera
  • naribana kora polovice limuna
  • naribana kora polovice naranče
  • 10 dag grožđica
  • 2 velike žlice ruma
  • 2 velike žlice kakaa
  • malo cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 1 mala žličica meda

Priprema

Kvasac rastopiti u mlijeku, dodati šećer te staviti na toplo da se diže ako radite sa svježim kvascem, dok suhi kvasac dodajete direktno. Brašno staviti u zdjelu, u sredinu dodati šećer i jaja te lagano umutiti, dodati kvasac, sol, margarin, limunovu koricu uz stalno miješanje (samo u sredini). Polako dodavati mlako mlijeko i izraditi mekano tijesto te ga prekriti i ostaviti da se diže dok se njegov volumen ne udvostruči.

Dignuto tijesto lagano premijesiti i razdijeliti na 3 dijela. Tijesto razvaljati na tanko te premazati nadjevom od oraha i staviti u namašćen lim. Prije pečenja svaku „pinku“ lagano premazati istučenim bjelanjkom te ponoviti premazivanje kad orehnjača lagano požuti. Peći na 180 °C dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Nadjev izraditi tako da u zdjelu stavite sve navedene sastojke, dobro promiješate i prelijete kipućim mlijekom. Zatim sve promiješati i ostaviti da se malo ohladi.