Kuharica

Pašta i fažol – maneštra od graha  

U Kostreni se odvajkada jede pašta i fažol, a u hladne je dane ovo jelo posebno kalorično i ukusno.

Budući da je vrlo kaloričan i jeftin, grah je oduvijek bio radničko jelo pa se često priprema na Praznik rada: nakon porcije graha spremni ste na dugotrajne i zahtjevne fizičke poslove!

Potrebno:

  • 25 dag graha
  • 25 dag suhoga mesa ili rebra
  • voda
  • brašno
  • ulje

Priprema:

Fažol očistiti, oprati i namočiti dan ranije. Baciti vodu od namakanja, dodati novu i pustiti da fažol provrije te ponovo baciti tu vodu.

Zatim nadoliti vodu, staviti suho meso i kuhati. Kad je fažol gotovo kuhan, dodati paštu i zapršku. Pustiti da lagano vrije još desetak minuta.

Zaprška se radi tako da se na ulju poprži brašno.