ZanimljivostiZeleni kantunić

PLASTIC FREE JULY – Je li stiglo vrijeme u kojem možemo bez plastike?

Vrijeme je da razmislimo o količini plastike koju godišnje unosimo hranom u svoj organizam, odnosno o katastrofalnim posljedicama lošeg gospodarenja plastikom.

Iako smo većinu srpnja kalendarski prošli, još uvijek je u tijeku Plastic Free July ili Srpanj bez plastike, riječ je o globalnom pokretu i izazovu u kojem se svake godine u srpnju milijuni ljudi odriču jednokratne plastike kroz cijeli mjesec srpanj kako bi pomogli rješavanju problema i bili dio rješenja protiv zagađenja plastikom na ulicama, unutar naših zajednica, šuma i oceana.

Svakako taj trend valja slijediti i u kolovozu i svim ostalim mjesecima u godini, no kako promijeniti stare navike? Kažu da je za promjenu navike potrebno samo tri do četiri tjedna, ali ipak mnogi posustanu već nakon tri do četiri dana, no mi ćemo pokušati u ovom tekstu dočarati zašto bi se ove promjene doista trebalo držati.

Danas je za ručak – plastika!

Globalnom pokretu Srpanj bez plastike, koji je nastao u Australiji 2011. godine, pridružilo se više od 250 milijuna sudionika u 177 zemalja.

Možda ne znate, ali godišnje pojedemo količinu plastike jednaku dvanaest komada plastičnih vješalica. Pročitajte ovo slobodno ponovo. Nažalost, podatak je i dalje točan. Znanstvenici procjenjuju da će do 2050. u svjetskim oceanima biti više plastike nego ribe.

Priključite se i vi jer tako radimo malenu promjenu, koja će kolektivno donijeti veliku razliku u našim zajednicama. Možda djeluje teško, ali zapravo i nije toliko teško. Za početak prođite po svom domu i napravite popis svih nepotrebnih stvari koje su plastične i koje više nećete upotrebljavati.

Kad potrošite sredstvo za čišćenje, možda ne morate kupovati novo, ponovo u plastičnoj ambalaži? Možda možete istu ambalažu prenamijeniti za novo sredstvo, koje ćete sami napraviti od octa, limuna ili sode bikarbone? Vezano uz pitanje odjeće i obuće, možda je upravo srpanj mjesec kada biste trebali proći kroz svoj ormar i reciklirati neke od starih kombinacija i tako, osim što ćete pomoći, uštedjet ćete i nekoliko kuna. Naime, možda o tome uopće ne razmišljate, ali svakodnevnim pranjem sintetičke robe kroz odvode ispuštamo mikroplastiku.

Greenly Marte Prpić za odgovoran i održiv razvoj

Posljednjih su godina sve više u modi čelične ili staklene boce koje sve češće pronalaze put do korisnika i pritom zamjenjuju one plastične s kojima smo itekako nagomilavali smeća i smeća. U ljetnim mjesecima mnogi vole uživati u osvježavajućim pićima.

Znate li da postoje slamke od bambusa ili pak pšenice? Slamke ne moraju biti od plastike, a ne moraju biti ni od papira koji ima neugodan miris, dapače. Sve ovo zna i mlada Riječanka, koja nudi rješenje. Ona je Marta Prpić i upravo zbog vlastite osviještenosti odlučila je pokrenuti svoj brand Greenly te kroz proizvode koje nudi (čelične boce, slamke od bambusa i pšenice, četkice za zube od bambusa, gumice za kosu od recikliranih materijala, kemijske i tehničke olovke od prirodne trave i dr.) motivirati i sve nas da prijeđemo na bolji, zdraviji i održiviji život.

Marta također upozorava na nevjerojatnu štetnost lošeg gospodarenja plastikom: – Najlakše je ovo objasniti na primjeru. Uzmimo plastičnu slamku, proizvode se u ogromnim tvornicama koje u procesu proizvodnje puštaju velike količine CO2, koriste se u prosjeku 10-20 minuta, a za njihovu razgradnju potrebno je oko 500 godina. Dakle, sve do jedne slamke koju smo mi ili ugostitelji u zadnjih 500 godina bacili, još se uvijek negdje nalaze i onečišćuju planet. Vrlo je važno napomenuti da ista ta plastika završava u morima, a ono o čemu mnogi ne razmišljaju, jest da se morski životinjski svijet njima hrani od čega naposljetku ugiba. I mi jedemo tu ribu koja se hrani plastikom. I mi u sebe unosimo plastiku.

Plastika je revolucionarni materijal, doprinijela je svakom dijelu industrije i društva, no problem je na sustavnoj razini, sve dobre strane plastike kao izrazito laganog i kompaktnog materijala te vrlo dobrog za recikliranje, zasjenjuje negativan imidž plastike koji je proizašao iz neodgovornog gospodarenja otpadom. – ističe Marta Prpić.

Plastic free July odličan je jer nudi puno jednostavnog obrazovnog materijala za sve uzraste, kaže Marta a mi se nadamo da ćete ovu temu još istražiti i uključiti se u izazov Srpanj bez plastike.

Sve dodatne informacije o projektu možete pronaći na web stranici www.plasticfreejuly.org