Povetica
Povetica je tradicionalni istarski kolač sličan orehnjači.
Recept sam dobila od svoje drage prijateljice, na žalost, pokojne Mirande iz Potpićna, ali na isti način poveticu radi i moja sestrična Nada.
Tijesto
- 50 dag brašna
- 1 vrećica suhog kvasca ili 3 dag svježega
- 6 dag maslaca
- 6 dag šećera
- malo soli
- 1 cijelo jaje + 2 žutanjka (bjelanjak sačuvati za premazivanje)
- 2 – 3 dl mlijeka
- limunova korica
- vanilin šećer
Nadjev
- 1 kg jabuka
- 20 dag oraha
- 8 dag šećera
- malo cimeta
- 0,5 dl rakije
- 2 dag krušnih mrvica
- listovi maslina – otprilike 10 listića
- šećer u prahu za posipanje
Nadjev izraditi tako da prvo jabuke izrežete i propirjate, a zatim dodate sve navedene sastojke, dobro promiješate i ostavite da se malo ohladi prije premazivanja tijesta.
Priprema
Kvasac rastopiti u mlijeku, dodati šećer te staviti na toplo da se diže ako radite sa svježim kvascem. Ako radite sa suhim, tada ga izravno dodajte. Brašno staviti u zdjelu, u sredinu dodati šećer i jaja te lagano umutiti. Dodati kvasac, sol, maslac, limunovu koricu i vanilin šećer uz stalno miješanje (samo u sredini). Polako dodavati mlako mlijeko i izraditi mekano tijesto te ga prekriti i ostaviti da se diže dok se njegov volumen ne udvostruči.
Dignuto tijesto lagano premijesiti i razdijeliti na 3 dijela. Tijesto razvaljati na tanko te premazati nadjevom, staviti u namašćen lim i ostaviti na hladnom mjestu (ali ne u frižideru) jedan sat.
Prije pečenja svaku „pinku“ lagano premazati istučenim bjelanjkom, zabosti listove masline (cca 10 listića ukupno) te ponoviti premazivanje kad povetica lagano požuti. Peći na 180 °C dok ne dobije lijepu rumenu boju.