Kuharica

Povetica

Povetica je tradicionalni istarski kolač sličan orehnjači.

Recept sam dobila od svoje drage prijateljice, na žalost, pokojne Mirande iz Potpićna, ali na isti način poveticu radi i moja sestrična Nada.

Tijesto

  • 50 dag brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca ili 3 dag svježega
  • 6 dag maslaca
  • 6 dag šećera
  • malo soli
  • 1 cijelo jaje + 2  žutanjka (bjelanjak sačuvati za premazivanje)
  • 2 – 3 dl mlijeka
  • limunova korica
  • vanilin šećer

Nadjev

  • 1 kg jabuka
  • 20 dag oraha
  • 8 dag šećera
  • malo cimeta
  • 0,5 dl rakije
  • 2 dag krušnih mrvica
  • listovi maslina – otprilike 10 listića
  • šećer u prahu za posipanje

Nadjev izraditi tako da prvo jabuke izrežete i propirjate, a zatim dodate sve navedene sastojke, dobro promiješate i ostavite da se malo ohladi prije premazivanja tijesta.

Priprema

Kvasac rastopiti u mlijeku, dodati šećer te staviti na toplo da se diže ako radite sa svježim kvascem. Ako radite sa suhim, tada ga izravno dodajte. Brašno staviti u zdjelu, u sredinu dodati šećer i jaja te lagano umutiti. Dodati kvasac, sol, maslac, limunovu koricu i vanilin šećer uz stalno miješanje (samo u sredini). Polako dodavati mlako mlijeko i izraditi mekano tijesto te ga prekriti i ostaviti da se diže dok se njegov volumen ne udvostruči.

Dignuto tijesto lagano premijesiti i razdijeliti na 3 dijela. Tijesto razvaljati na tanko te premazati nadjevom, staviti u namašćen lim i ostaviti na hladnom mjestu (ali ne u frižideru) jedan sat.

Prije pečenja svaku „pinku“ lagano premazati istučenim bjelanjkom, zabosti listove masline  (cca 10 listića ukupno) te ponoviti premazivanje kad povetica lagano požuti. Peći na 180 °C dok ne dobije lijepu rumenu boju.