Kostrena

Provedena akcija izgona divljači

Danas je u Kostreni provedena akcija izgona i uklanjanja divljači na prostoru od Žuknice prema Termoelektrani i to u dijelovima između naselja gdje se nalaze velike zelene površine.

Uz pripadnike policije u akciji su sudjelovala 54 lovca te dvadesetak pripadnika UDVDR-a Kostrena, DVD-a Kostrena i Civilne zaštite Kostrena koji su osiguravali prometnice.

O rezultatima provedene akcije razgovarali smo s načelnikom Draženom Vranićem koji je također bio na terenu:

Cilj današnje akcije bio je protjerati divljač iz naseljenog, izvanlovnog područja u lovno područje. Po završetku izgona iz izvanlovnog područja, lovci su nastavili aktivnosti na području Ivanja, koje je u lovnom području. Na području obuhvaćenom današnjom akcijom lovci su prilično detaljno pročešljali teren s kojeg je prema Ivanjima protjerano desetak jedinki zatečenih na predjelu između Žuknice i Doričića, no nije uočeno mjesto na kojem obitavaju, odnosno njihovi brlozi. Pretpostavka je kako je riječ o krdima koja na naše području svakodnevno migriraju i to kako je do sada uočeno, obično dolaze iz pravca Sušačke Drage i preko Solina se spuštaju u naselja te na drugoj strani preko plinovoda i Ivanja. Upravo su te velike dnevne migracije problem s divljim svinjama jer u samo jednom danu u potrazi za hranom i vodom prelaze velike udaljenosti pa će i ove koje smo danas uklonili s ove lokacije, u dogledno vrijeme zamijeniti druge jedinke, tako da od današnje akcije ne očekujem neki trajniji rezultat. Ova akcija nije prva takva koju je LD Jelen provelo na području Kostrene, samo je ovoga puta bio organiziran izgon i angažiran veći broj lovaca što je zahtijevalo i drugačiju pripremu. Dok se koordinirane aktivnosti ne počnu provoditi na širem području naše županije nećemo puno postići. U svakom slučaju mi više ne možemo čekati. Sve što smo u administrativnom smislu  kao Općina mogli i trebali učiniti smo odradili. Uz aktivnosti lovaca, na čitavom našem području planiramo postaviti trajne lovke većih dimenzija i kontinuirano nastaviti tražiti i dodatne mogućnosti za rješavanje problema.

Zapovjednik postrojbe Civilne zaštite Kostrena Dražen Soldan i načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić

Problem sve češćeg napuštanja šumskih staništa i spuštanja divljači prema naseljenim mjestima dovodi se u vezu sa sve većim brojem neobrađenih zapuštenih površina i širenjem šume, presijecanjem migracijskih puteva radi izgradnje infrastrukture, izloženosti staništa buci te poremećajima u broju prirodnih neprijatelja. Zadržavanju divljih životinja na određenom području doprinosi i dostupnost vode i hrane poput neobranih plodova na javnim i privatnim površinama, nepropisno odložen i lako dostupan biološki otpad i ostavljene posude s vodom. Divlje svinje su životinje visoke reprodukcije, posebno u uvjetima kada imaju dovoljno hrane i sigurno stanište što dodatno doprinosi brzoj eskalaciji problema ako se prekobrojnost sustavno ne kontrolira.