Kuharica

Punjene paprike

Sada je pravo vrijeme za punjene paprike: pomidori imamo u vrtu,  paprike su pristupačne cijenom, a ono što je najbolje: imamo ručak za dva dana pa po ovoj vrućini ne trebamo kuhati.

Recept je iz knjižice “Tradicionalna kostrenska kuhinja”, dakle vrlo jednostavan iako paprike budu itekako ukusne.

Sastojci

  • 1 kg  svježih paprika podjednakih veličina
  • 0,5 kg mljevenog mesa
  • 1 kg rajčica
  • 1 glavica luka
  • 5-6 češnja češnjaka
  • 5 dag riže
  • 1 jaje
  • ulje
  • brašno
  • sol, papar

Priprema

Rajčicu uroniti u kipuću vodu kako bi se lakše oljuštila kožica, iscijediti sjemenke i usitniti. Luk isjeći i staviti na vruće ulje. Dinstati dok lagano ne požuti. Dodati rajčicu i isjeckani češnjak, kuhati na laganoj vatri.

Kada ispari voda, dodati sol i šećer te još lagano kuhati pa zatim nadoliti vode dovoljno za kuhanje paprika i pustiti da uzavre te posložiti paprike. Nakon što uzavre poklopiti i kuhati na laganoj vatri oko 2 sata.

Priprema nadjeva

Mljeveno meso posoliti, popapriti, dodati malo ulja, 1 jaje i rižu te pripremiti smjesu. Pustiti da odstoji 15-ak minuta. Paprike puniti nadjevom.