Rižot od tikvica
Tradicionalan kostrenski recept za rižot od tikvica odličan je izbor sada, u sezoni tikvica.
Mnogi tikvice imamo u svojim vrtovima jer lako uspijevaju, a ako imamo češnjak, kapulu i peršin u vrtu, onda valja iskoristiti tu blagodat.
Sastojci
- 3 tikvice
- 1 velika glavica luka
- 4-5 češnja češnjaka
- 10 dag riže
- sol, papar
- peršin
- ulje
- maslinovo ulje
- voda
- ribani sir
Priprema
Tikvice oguliti, naribati te pustiti da malo odstoje pa dobro iscijediti. Isjeckati glavicu luka i popržiti na ulju, dodati tikvice i sitno nasjeckan češnjak. Miješati 2-3 minute pa dodati rižu, posoliti, popapriti, smanjiti jačinu vatre i podliti vodom.
Pred kraj dodati sitno nasjeckan peršin. Maknuti s vatre, politi s malo maslinova ulja i držati poklopljeno do služenja. Naribati parmezan ili neki drugi tvrdi sir i poslužiti uz rižot.
Rižoto se može servirati kao prilog uz šnicle ili pohano, ali dobro se slaže i uz ribu.