Kuharica

Rižot od tikvica

Tradicionalan kostrenski recept za rižot od tikvica odličan je izbor sada, u sezoni tikvica.

Mnogi tikvice imamo u svojim vrtovima jer lako uspijevaju, a ako imamo češnjak, kapulu i peršin u vrtu, onda valja iskoristiti tu blagodat.

Sastojci

  • 3 tikvice
  • 1 velika glavica luka
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 10 dag riže
  • sol, papar
  • peršin
  • ulje
  • maslinovo ulje
  • voda
  • ribani sir

Priprema

Tikvice oguliti, naribati te pustiti da malo odstoje pa dobro iscijediti. Isjeckati  glavicu luka i popržiti na ulju, dodati tikvice i sitno nasjeckan češnjak. Miješati 2-3 minute pa dodati rižu, posoliti, popapriti, smanjiti jačinu vatre i podliti vodom.

Pred kraj dodati sitno nasjeckan peršin. Maknuti s vatre, politi s malo maslinova ulja i držati poklopljeno do služenja. Naribati parmezan ili neki drugi tvrdi sir i poslužiti uz rižot.

Rižoto se može servirati kao prilog uz šnicle ili pohano, ali dobro se slaže i uz ribu.