Zeleni kantunić

Rujanske vrtne čarolije

Ovog ljeta je Kostrena ostala bez kišnih dana jer prave kiše nije bilo od lipnja, a to je vidljivo i u svakoj okućnici.

Visoke temperature, prava „pržiona“ tijekom dana uzela je danak pa su neke voćke ostale bez plodova, a i oni koji su opstali, nisu ukusni kao inače. Uglavnom, većina nas koji se trudimo održati tradiciju vrtlarenja u Kostreni, nema se čime pohvaliti.

Rujan je idealan mjesec za radove u vrtu pa tako i u našim kostrenskim vrtovima, ali kiše nema do polovice rujna; valjalo je do Male Gospe, 8. rujna, posijati zimsku salatu, radić i matovilac za zimsku i proljetnu berbu.

Upravo dozrijevaju breskve vinogradarke, smokve, grožđe, a uskoro će i dunje, odnosno ono što je preživjelo sušu i stalne napade životinja. Uz stalne pohode divljih svinja, ovog ljeta pridružili su se i jeleni, a ne zaostaju niti srne, pa pitanje svih pitanja glasi ima li uopće više smisla obrađivati vrtove ako nisu ograđeni.

Pretpostavljam da je kostrenski luk  posađen u posljednjem tjednu kolovoza, a u rujnu  sadimo srebrnu kapulicu, presađujemo broskvu, blitvu, poriluk, salatu i radić.

Ako su vam travnjaci neugledni, rujan je idealan za sadnju novih, ali i prihranu postojećih, no to bi bilo idealno učiniti neposredno prije kiše pa će naši travnjaci, uz redovnu pljevu, jako brzo postati užitak za oko.

Ne zaboravite posaditi tulipane, zumbule, narcise i presaditi šeboje i turske karanfile.

Jutarnja rezdiba nije poželjna

Svakako treba orezati zimzelene grmove kao što je šimšir ili kako ga mi zovemo “božje drvce“, ali nemojte niti jednu biljku šišati ujutro jer će sunce spržiti mjesto reza pa će biljkama trebati više vremena da se oporave od rezidbe. Uvijek orezujem biljke po oblačnom vremenu, prije večeri ili neposredno prije kiše.

Lavanda i ružmarin, a isto tako i kadulja i smilje, pa i lovorika, čekaju na orezivanje, a oleanderima treba odstraniti ocvale cvjetove i odstraniti grane koje su neugledne.

Da, rujan je stvarno pravi mjesec za radove u našoj okućnici pa alat u ruke i krenimo!

No ne zaboravimo da nas još uvijek čeka ovo naše plavo bogatstvo, vrijeme je idealno pa zato uživajte u plivanju, sunčanju, a zaputite se i u šetnju povijesnim pješačkim stazama jer vas u Mulčevu čekaju mirisne ciklame.