Zanimljivosti

Šalji dalje: dobro je činiti dobro

Kako očekivati da nam netko čini dobro ako hodamo svijetom kao mrgudi i ne želimo pomoći? Svi imamo loših dana, svi imamo neke svoje unutarnje borbe i previranja. Kaže Boba da treba činiti dobro i onda kada činjenje dobra nema smisla. Ako mene pitate, činjenje dobra ima smisla uvijek i zauvijek.

Potaknuta ponovnim gledanjem američke drame iz 2000. godine ”Pay It Forward” dobila sam malo inspiracije za pisanje na tu temu. Film se temelji na istoimenom romanu Catherine Ryan Hyde, a režiju potpisuje Mimi Leder. Radnja filma događa se u Las Vegasu gdje je 11-godišnji Trevor McKinney (Haley Joel Osment) idejni tvorac pokreta dobre volje poznatog kao “Šalji dalje”. Da ne spoilam ovaj krasan film s prekrasnom porukom, preporučujem vam na volju da ga pogledate ako već niste.

”Šalji dalje” (engl. pay it forward) jednostavno znači uzvratiti dobrotu primljenu dobrim djelom nekom drugom jer dobro se dobrim vraća. Netko će me sada nazvati naivnom, ali ne marim. Puno sam se puta uvjerila u istinitost ove tvrdnje i to posebno da dobro stiže kad se najmanje nadamo, osobito ako smo nekome pomogli bezuvjetno.

Činiti dobro – vratiti osmijeh na lice

Nedavno sam pročitala tekst Bobe Duđerije kojim, između ostalog, kaže da treba činiti dobro do iznemoglosti, treba užasnuti svemir dobrotom. Nazovite me opet naivnom, ali tekst me naježio od glave do pete. Apsolutno se slažem s njom. Ovaj je svijet užurban i manje-više svi su u nekom svojem svijetu, u nekim svojim mislima. No možemo se zapitati kakvu emociju u nama izaziva činjenje dobra? Ako mene pitate, činjenje dobra vraća mi osmijeh na lice.

Sreća je u malim stvarima. Meni puno znači kad, primjerice, stojim u redu u dućanu na blagajni i tada mi osoba ispred kaže: ”Možete slobodno prije mene”. To je možda sitnica, ali puno znači. Kad vas netko tako pusti ispred na blagajni, zahvalite i učinite isto nekome drugome, nekome nepoznatome. U tome je poanta ideje ”šalji dalje”. Naravno da ćemo pomoći i osobama koje volimo i koje nam puno znače, ali lijepo je pomoći i nekome koga možda više nikad nećemo vidjeti. Ne znam nikoga tko se loše osjećao zato što je nekome pomogao.

Dobro se dobrim vraća, iako to ponekad ne vidimo, iako ponekad treba jako puno vremena da nam se to dobro vrati. Ali…. bez obzira na to, treba činiti dobro, bezuvjetno i od srca. Zato ”šalji dalje” dobro i usreći nekoga, a pri tome se dobro osjećaj i ti!