Kuharica

Sarma

Sarma je pravo zimsko jelo koje često spremamo za Novu godinu.

Potrebno:

  • 1 kg kiselog kupusa u glavici
  • 0,5 kg mljevenog mesa
  • 5 dag riže
  • 1 veća glavica sitno kosanog luka
  • 1 jaje
  • ulje
  • brašno
  • sol, papar
  • 1 cijeli krumpir bez kore
  • suha rebra ili komad pancete
  • voda

Priprema

Kupus uroniti u posudu s hladnom vodom. Od glavice kupusa otrgnuti listove, odrezati debelo rebro i po potrebi oprati u još jednoj hladnoj vodi te dobro iscijediti pazeći da listovi ne popucaju. Preostalo lišće također dobro iscijediti od vode i narezati na tanke rezance.

Na ulju popržiti luk, dodati pola količine izrezana kupusa i pirjati dok kupus ne omekša. Dodati 1 žlicu brašna, konzervu te nadoliti dovoljnu količinu vode za kuhanje sarme.

Pustiti da zavrije, položiti sarme, jedan krumpir, suho meso ili komad pancete, prekriti preostalim rezanim kupusom i pustiti da zavrije. Nakon toga poklopiti i pustiti da lagano vrije. Za vrijeme kuhanja ne smije se miješati, nego samo nekoliko puta protresti posudu. Kuhati cca 3 sata.

Priprema nadjeva

Mljeveno meso posoliti, popapriti, dodati malo ulja, 1 jaje i rižu te pripremiti smjesu. Pustiti da odstoji petnaestak minuta. Na svaki list kupusa staviti malo nadjeva i uviti sarmu.