Sarma
Sarma je pravo zimsko jelo koje često spremamo za Novu godinu.
Potrebno:
- 1 kg kiselog kupusa u glavici
- 0,5 kg mljevenog mesa
- 5 dag riže
- 1 veća glavica sitno kosanog luka
- 1 jaje
- ulje
- brašno
- sol, papar
- 1 cijeli krumpir bez kore
- suha rebra ili komad pancete
- voda
Priprema
Kupus uroniti u posudu s hladnom vodom. Od glavice kupusa otrgnuti listove, odrezati debelo rebro i po potrebi oprati u još jednoj hladnoj vodi te dobro iscijediti pazeći da listovi ne popucaju. Preostalo lišće također dobro iscijediti od vode i narezati na tanke rezance.
Na ulju popržiti luk, dodati pola količine izrezana kupusa i pirjati dok kupus ne omekša. Dodati 1 žlicu brašna, konzervu te nadoliti dovoljnu količinu vode za kuhanje sarme.
Pustiti da zavrije, položiti sarme, jedan krumpir, suho meso ili komad pancete, prekriti preostalim rezanim kupusom i pustiti da zavrije. Nakon toga poklopiti i pustiti da lagano vrije. Za vrijeme kuhanja ne smije se miješati, nego samo nekoliko puta protresti posudu. Kuhati cca 3 sata.
Priprema nadjeva
Mljeveno meso posoliti, popapriti, dodati malo ulja, 1 jaje i rižu te pripremiti smjesu. Pustiti da odstoji petnaestak minuta. Na svaki list kupusa staviti malo nadjeva i uviti sarmu.