Da se ne pozabiKostrena

Silvana Vranić – dobitnica Nagrade Općine Kostrena za životno djelo

Na prijedlog Katedre Čakavskog sabora Kostrena Nagrada Općine Kostrena za životno djelo dodijeljena je dr. sc. Silvani Vranić, red. prof. u trajnom zvanju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Predavačica, voditeljica, znanstvenica, doktorica znanosti, dobitnica nagrada, urednica, profesorica, ali prije svega izvanredna osoba impresivnih postignuća, golema znanja i prijateljskog osmijeha punog podrške – ne mogu se kvalitete Silvane Vranić, dobitnice Nagrade Općine Kostrena za životno djelo, svesti na manje riječi. Naša mještanka dobro je poznata u jezično-kulturnim krugovima kao dobitnica Nagrade Josip Juraj Strossmayer 2006. za područje humanističkih znanosti, Priznanja Ličko-senjske županije za osobit prinos proučavanju govora otoka Paga za 2012., Zahvale Filozofskoga fakulteta za postignuća časopisa Fluminensia 2016. godine te Srebrne povelje Matice hrvatske.

Eminentna znanstvenica

Od 1999. uključena je u Odbor za dijalektologiju Razreda za filološke znanosti HAZU, a od 2020. i u Odbor za normu hrvatskoga standardnoga jezika HAZU. Zamjenica je predsjednika Savjeta Sveučilišta u Rijeci u drugome mandatu. Objavila je pet znanstvenih knjiga i 10 poglavlja u znanstvenim knjigama, više od 80 znanstvenih radova te tridesetak stručnih radova iz područja hrvatske dijalektologije.

Na 8. Znanstveno-stručnom skupu “Život, kultura i povijest Kostrene” 2019. godine – slijeva: Vesna Valenčić, Branka Kržik Longin, Silvana Vranić i Vjekoslav Bakašun

Osim na matičnom fakultetu, održava nastavu i na fakultetima u Puli i Gospiću te na trima poslijediplomskim studijima lingvistike, kroatistike i kroatologije u Zagrebu, a bila je i gost predavač na Odjelu za slavistiku Filozofskoga fakulteta u Ljubljani, Harriman institutu Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveučilištu u Bernu, Sveučilištu Macquarie u Sydneyju i Jagiellońskom sveučilištu u Krakowu.

Neizmjeran doprinos očuvanju kostrenskog identiteta

Jedna je od utemeljiteljica Katedre Čakavskog sabora Kostrena, začetnica Znanstveno-stručnog skupa Život, kultura i povijest Kostrene te glavna i odgovorna urednica istoimenoga zbornika kojim se objedinjuju teme s područja arheologije, ekologije, pomorstva, povijesti, zdravstva, jezikoslovlja i književnosti. Svoj je doprinos Kostreni dala i angažmanom u Odboru za kulturu, odgoj i obrazovanje te Etičkom povjerenstvu Općine Kostrena na čijem je čelu od 2017. godine. Trenutno redigira rječnik kostrenskog govora, što će ga objaviti u suautorstvu s Brankom Kržik Longin, čime će se očuvati jezični identitet i tradicija Kostrene. Općina Kostrena dodijelila joj je Godišnju nagradu 2006. godine, a Nagradom za životno djelo iskazuje joj se čast i poštovanje te priznanje da je svojim izvrsnim radom zadužila Kostrenu čuvajući jezičnu baštinu i šireći ugled našeg mjesta i baštine.

U ime Silvane Vranić nagradu je preuzeo suprug Igor Vranić