Općina - prijatelj djeceRoditeljski kutakŠkola

Sretno svim učenicima u novoj nastavnoj godini!

U ponedjeljak, 6. rujna započinje nova nastavna godina, po mnogočemu slična, ali i s velikim promjenama u odnosu na lanjsku.

Reklo bi se da će u ponedjeljak zazvoniti školsko zvono za početak nastave, ali od lani školska su zvona barem privremeno umirovljena. Naime, u skladu s Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 (HZJZ), nastava u Osnovnoj školi Kostrena organizirana je na način da učenicima od 1. do 4. razreda prvi sat počinje u 8 sati, a učenicima od 5. do 8. razreda u 8:30.

Raspored okupljanja učenika u ponedjeljak, 6. rujna

  • učenici 1. razreda: prijam učenika održat će se u 10 sati na školskom igralištu
  • učenici 2. i 3. razreda: grupirat će se po odjeljenjima na školskom igralištu u 7:50 te u pratnji učiteljica ući u učionice
  • učenici 4. razreda: okupit će se u školskom holu u 7:55
  • učenici 5. razreda: okupit će se u školskom holu u 8:25
  • učenici 6., 7. i 8. razreda: grupirat će se pod odjeljenjima na školskom igralištu u 8:20 te u pratnji razrednica ući u učionice.

Prvašiće u pratnji svojih roditelja OŠ Kostrena očekuje na školskom igralištu u 10 sati

Što trebaju imati učenici prvih dana nastavne godine

– Mole se učenici da prvi dan ponesu školsku torbu radi preuzimanja udžbenik, a nastavu će u u ponedjeljak imati sa svojim razrednicima i to samo dva školska sata kako bi dobili raspored sati i osnovne informacije o tijeku nastave. – ističe ravnateljica OŠ Kostrena Adriana Glavan napominjući kako su udžbenici stigli na vrijeme i čekat će učenike u učionicama. Dužnost je učenika čuvati udžbenike te ih vratiti neoštećene kako bi ih mogle rabiti i sljedeće generacije.

Školska marenda, usluga produženog boravka te prijevoz školskim autobusom započinje od utorka, 7. rujna, a tijekom prvih tjedana bit će organizirani i roditeljski sastanci na kojima će razrednici upoznati roditelje s temeljnim informacijama vezanim uz nastavu u šk. god. 2021./2022.

Ono što se već sada u javnosti jasno ističe, to je nastavljanje obaveze nošenja maske za učenike od 5. do 8. razreda (osim onih učenika koji zbog kroničnih bolesti imaju uputu liječnika o nenošenju maske) i to prema spomenutim Uputama HZJZ-a i Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 MZO-a, dokumentima koji su Odlukom Vlade RH postali normativni.

Naime, učionice su predviđene za mali broj učenika i kao takve ne mogu osigurati međusobni razmak od najmanje 1,5 m. Epidemiološke smjernice razlog su tome što će i ove godine svako razredno odjeljenje imati svoju učionicu, a učitelji će se izmjenjivati i to, u većini slučajeva, nakon održanih dvosata. Sve je to već poznato od prošle školske godine, a jedina je promjena u tome što je MZO omogućilo izvođenje dopunske, dodatne i izborne nastave u miješanim skupinama pa se takvi oblici nastave neće morati održavati online, nego uživo.

Jesu li olovke i bojice našiljene, a školska torba spremna?

Lijepe novosti u OŠ Kostrena

Dok se većina hrvatskih škola suočava sa sve manjim brojem učenika, Kostrena bilježi očigledan rast kroz godine: u 2020./2021. ima 342 učenika, odnosno u deset godina broj učenika povećao se za 23 %  (2010./2011. škola ima 279 učenika). Veći broj učenika omogućio je i stvaranje novih razrednih odjela pa će u 2021./2022. umjesto dosadašnjih 16 postojati 18 razrednih odjela, odnosno u 4. i 5. razredu bit će a, b i c odjel.

U razredima s manjim brojem učenika omogućen je kvalitetniji rad, učitelji se više mogu posvetiti individualiziranim potrebama svojih učenika, a omogućena su i nova radna mjesta. Zahvaljujući Općini Kostrena, PGŽ-u, INA-i, Brodogradilištu “Viktor Lenac” i mnogim drugim organizacijama i tvrtkama, sve su naše učionice izvrsno opremljene i spremne za najnovije izazove učenja i poučavanja. – zadovoljna je ravnateljica Adriana Glavan.

Svim učenicima, roditeljima i zaposlenicima škole želimo dobar i uspješan početak uz želju da budemo dobri suradnici koji svaki dan započinju promišljanjem o vlastitom doprinosu u službi zajedničkog napretka!

Adriana Glavan, ravnateljica OŠ Kostrena

U ponedjeljak, 6. rujna počinje nova nastavna godina