Zanimljivosti

Svjetski dan astme: “Asthma care for all”

Astma spada u skupinu kroničnih nezaraznih bolesti, što bi značilo da se ne može izliječiti, ali se mogu prevenirati tzv. napadaji astme, odnosno egazerbacije.

Astma je bolest kod koje dolazi do upale dišnih puteva što u konačnici rezultira bronhoopstrukcijom. Iza ovog kompliciranog pojma krije se potpuno jasna i lako razumljiva situacija – dolazi do stezanja mišića koji se nalaze u stijenki bronha u plućima, što onemogućuje normalan protok zraka. Upravo zbog suženja dišnih puteva javljaju se tipični simptomi astme: gubitak daha, piskutanje i stezanje u prsištu.

Iako se i dan-danas publiciraju brojne studije koje nastoje pobliže otkriti zašto se kod određenih ljudi javlja astma, pretpostavka je kako alergeni u domu i okolišu igraju ključnu ulogu u nastanku bolesti kako kod djece, tako i kod odraslih osoba. Nadalje, postoje indicije kako zagađenost zraka te manjak vitamina C i E, kao i omega-3 masnih kiselina u ishrani pridonose razvoju ove kronične bolesti. Ne smije se zanemariti niti genska predispozicija razvoja astme.

Terapijski cilj kod osoba koje boluju od astme svodi se na održavanje bolesti bez simptoma, točnije bez egzacerbacija. Brojni su tzv. induktori astmatskog napadaja – alergeni, hladan i suh zrak, tjelesni napor, iritansi i, izuzetno važno kod osoba starije životne dobi, acetilsalicilna kiselina. Acetilsalicilna kiselina često se koristi kao lijek izbora za snižavanja povišene vrijednosti tjelesne temperature, bolova i upale, pogotovo među osobama starije životne dobi. Međutim, isti taj lijek svojim djelovanjem dovodi do astmatskog napadaja kod osoba koje boluju od astme, stoga je potrebno obratiti pozornost. Procjenjuje se da čak 30 % starijih osoba koje boluju od astme egzacerbacije dobivaju zbog primjene acetilsalicilne kiseline.

S ciljem podizanja svijesti o problemima s kojima se susreću osobe oboljele od astme, svake se godine prvog utorka u svibnju obilježava Svjetski dan astme. Prvi put obilježio se 1998. godine, i od tada se svake godine javnozdravstvena kampanja organizira pod vodstvom GINA-e (engl. Global Initiative for Asthma).

Ovogodišnji Svjetski dan astme održat će se 2. svibnja pod geslom Asthma care for all. Prema dostupnim podacima, najveća udio mortaliteta i morbiditeta uzrokovanih astmom opada na zemlje u razvoju. Cilj je ovogodišnje javnozdravstvene kampanje osigurati dostupnost sigurnih i učinkovitih lijekova za sve te provesti implementaciju učinkovitih programa namijenjenih kontroli astme u svijetu.

GINA ima veliku važnost u prevenciji i kontroli astme u svijetu, a jedna od zasigurno najvećih doprinosa je izdavanje službenih smjernica za terapiju astme kojih se drže i hrvatski zdravstveni djelatnici.