Zanimljivosti

Svjetski dan borbe protiv raka

Svake se godine diljem svijeta 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka (engl. World Cancer Day). Inicijativa je pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka (engl. Union for International Cancer Control) još 2000. godine s ciljem podizanja svijesti, poboljšanja razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.

Kampanja se u razdoblju 2022. – 2024. obilježava pod sloganom „Close the care gap“ (hrv. „Zatvorimo jaz u skrbi“) kojim se nastoji ukazati na nejednakost pristupu skrbi uzrokovanu mjestom stanovanja, etničkom pripadnošću, socioekonomskim statusom, dobi i ostalim obilježjima. Nejednakost u pristupu skrbi prisutna je gotovo svugdje, kako u zemljama s visokim, tako i u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Rak je i u Republici Hrvatskoj značajan javnozdravstveni problem, a dijagnozu neke od zloćudnih bolesti svake godine dobije preko 25 000 osoba.

Iako je rak i dalje jedan od najvećih izazova današnjice, napredak u ranom otkrivanju i liječenju doveo je do toga da je velik broj osoba s rakom živi dugi niz godina.

 

Kako umanjiti rizik od od obolijevanja

Europski kodeks protiv raka (ECAC) nastao je na inicijativu Europske komisije, a izradila ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj ECAC-a je informirati ljude o tome što sve mogu poduzeti kako bi umanjili rizik obolijevanja od raka za sebe i svoje bližnje. Sve preporuke ECAC-a su jednostavne i pojedinac ih se može pridržavati u svakodnevnom životu, a da pri tom ne treba imati neka posebna znanja i vještine. Ovih 12 preporuka razvili su vodeći znanstvenici u području raka, utemeljene su na najnovijim znanstvenim dokazima i njihovim pridržavanjem može se spriječiti gotovo polovica smrti od raka u Europi.

 1. Ne pušiti.
 2. Ne izlagati se duhanskom dimu u svom domu ili na radnom mjestu.
 3. Održavati prikladnu tjelesnu težinu.
 4. Hraniti se zdravo.
 5. Vježbati i kretati se.
 6. Ako konzumirate alkohol, smanjite unos i budite umjereni.
 7. Smanjiti izlaganje suncu, naročito djece.
 8. Na radnom mjestu se zaštititi od tvari koje uzrokuju rak.
 9. Povjeriti razinu radona u svom domu i poduzeti mjere za smanjenje visokih razina radona.
 10. Cijepiti djecu protiv hepatitisa B (novorođenčad) i humanog papiloma virusa (HPV).
 11. Žene mogu dojenjem i ograničavanjem trajanja hormonske nadomjesne terapije smanjiti svoj rizik od nastanka raka.
 12. Sudjelovati u programima za rano otkrivanje raka debelog crijeva (muškarci i žene), dojke (žene) i vrata maternice (žene).