Zanimljivosti

Svjetski dan Roma

Romska manjina susreće se s brojnim oblicima diskriminacije i segregacije u suvremenom svijetu, a kao jedino rješenje poboljšanja njihova statusa u društvu navodi se veća stopa integracije.

Upravo s ciljem poboljšanja statusa Roma kako u našem, tako i u ostalim europskim društvima, svake se godine 8. travnja obilježava Svjetski dan Roma (engl. International Romani Day).

Svjetski dan Roma proglašen je 1990. godine u Serocku u Poljskoj na održavanju četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije. Od tada se svake godine u travnju jedan dan posvećuje Romima i romskoj kulturi.

Kao datum Svjetskog dana Roma izabran je datum početka prvog Svjetskog romskog kongresa, 8. travnja, koji se održao u Londonu 1971. godine. Upravo su na tom kongresu usvojene odluke o romskoj himni i zastavi. Osim Svjetskog dana Roma, prepoznatljivi su simboli romske zajednice romska himna Đelem, Đelem, kao i plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini. Crveni kotač simbol je napretka i pokreta te migracija koje su obilježile veći dio njihova života.

Postoje određeni genetski i lingvistički dokazi koji idu u prilog činjenici da Romi svoje podrijetlo vuku s prostora sjevernih regija Indijskog potkontinenta. Procjenjuje se kako su migracije započeli tijekom 14. stoljeća prema prostoru Europe, a u 19. su stoljeću svoje putovanje nastavili i prema Americi.

Romi se u današnjim društvima i dalje susreću s velikim problemima. Osim sveprisutne diskriminacije, nerijetko je slučaj da žive u posebnim kvartovima bez struje i vode. Svi pojedinci nemaju osiguranu adekvatnu zdravstvenu skrb, a romska djeca susreću se s problemom segregacije u školskom sustavu.

Jedan od najuspješnijih suvremenih hrvatskih književnika, Kristian Novak u romanu Ciganin, ali najljepši dotiče se problematike položaja Roma i rasne netrpeljivosti u Međimurju.

O važnosti izjednačavanja statusa Roma u društvu govorila je i Hillary Clinton 2009. godine kada je istaknula potrebu za poštivanjem i promocijom ljudskim prava romske zajednice na području Europe.