Zanimljivosti

Svjetski humanitarni dan: #RealLifeHeroes

Svjetski humanitarni dan obilježava se 19. kolovoza zahvaljujući inicijativi Ujedinjenih naroda. Cilj je obilježavanja Svjetskog humanitarnog dana slaviti ljude koji pomažu ljudima, a posvećen je svima onima koji se bave humanitarnim radom s naglaskom na osobe koje su izgubile svoje živote radeći u humanitarne svrhe.

Tema Svjetskog humanitarnog dana 2022. godine je #RealLifeHeroes, a posvećen je svim humanitarcima koji se svojim angažmanom pridonijeli društvu tijekom izazovnih vremena pandemije COVID-19.

Sredinom 2009. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 19. kolovoza Svjetskim humanitarnim danom (engl. World Humanitarian Day, WHD) u čast poginulom diplomatu i izaslaniku Sergiju Vieiri de Melli.

Sergio Vieira de Mello bio je brazilski diplomat u Ujedinjenim narodima koji se bavio humanitarnim radom više od 34 godine. Između ostalog, sudjelovao je u mirovnim misijama u Sarajevu od 1993. do 1994. te na Kosovu 1999. godine.

Kao specijalni izaslanik UN-a boravio je u Iraku početkom 2000-ih godina s ciljem promicanja mira. Dana 19. kolovoza 2003. godine bačena je bomba na Canal Hotel u Bagdadu kada su poginule 22 osobe, među kojima i Sergio Vieira de Mello. Kasnije je odgovornost za teroristički napad preuzela al-Qaeda.

Sergio Vieira de Mello posthumno je odlikovan brojnim nagradama, a UN je utemeljio posebnu nagradu za ljudska prava koja nosi njegovo ime. Također, jedan od trgova u talijanskom gradu Bologni nazvan je upravo njemu u čast.