Sport

Taekwondo donio Hrvatskoj dvije olimpijske medalje

Hrvatska taekwondoašica Matea Jelić osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 67 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju i tako donijela Hrvatskoj zlatnu olimpijsku medalju.

Dvadesettrogodišnja Matea Jelić u finalu je bila uspješnija od Britanke Lauren Williams s 25-21. i to u vrlo napetom dvoboju. Sve do 15 sekundi prije kraja bilo je 21-15 za Britanku, a zatim je mlada hrvatska sportašica s tri udarca nogom u glavu uspjela preokrenuti rezultat i osvojiti zlatnu medalju.

Prvu mušku hrvatsku olimpijsku medalju u  taekwondou osvojio je hrvatski reprezentativac Toni Kanaet, koji je osvojiobrončanu medalju svladavši Uzbekistanca Nikitu Rafaloviča 24-18 u kategoriji do 80 kilograma.

Zlato Matee Jelić najveći je uspjeh za hrvatski taekwondo na Olimpijskim igrama.  Do sada su najuspješnije bile OI u Rio de Janeiru 2016. na kojima su hrvatski sportaši osvojili pet zlatnih medalja, dok su Igre u Barceloni 1992. i Pekingu 2008. jedine prošle bez zlata.

27. srpnja održat će se natjecanja u 30 sportova, a hrvatski sportaši nastupit će u jedrenju, plivanju, streljaštvu, taekwondou, tenisu i vaterpolu.


Fotografije preuzete s https://sport.hrt.hr/.