Zanimljivosti

Tjedan solidarnosti: fokus na važne stvari u životu

U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa svake se godine u razdoblju od 8. do 15. prosinca održava Tjedan solidarnosti.

Poanta održavanja Tjedna solidarnosti jest angažirati širu društvenu zajednicu na pomaganje najpotrebitijim članovima našeg društva. Tada županijska, gradska i općinska društva organiziraju humanitarne akcije s ciljem pomaganja socijalno najugroženijim osobama.

Pomoć se može dati doniranjem hrane i higijenskih potrepština. Određeni trgovački centri postavljaju košare na izlazu iz supermarketa kako bi građani mogli donirati osnovne svakodnevne namirnice.

Hrvatska pošta u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem izbacuje limitiranu ediciju poštanskih marki s motivom Tjedna solidarnosti čiji se prihodi također doniraju za podizanje životnog standarda najpotrebitijima.

Na brojnim punktovima diljem Hrvatske, kao dodatni vid pomaganja, organizira se dobrovoljno darivanje krvi. Na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu moguće je provjeriti koje se krvne grupe nalaze u nestašici.

Tjedan solidarnosti ciljno se organizira u prosincu tik prije nadolazećih blagdana. Osim što se na taj način nastoji osigurati i najugroženijim članovima našeg društva dostojanstvenu proslavu i obilježavanje blagdana, jednako tako cilj je podići širu svijest o istinskom značenju tog razdoblja godine. U današnjem svijetu svima nam se fokus usmjerava prema materijalnom, stoga su ovakva obilježavanja idealna prilika da ga vratimo na onaj pravi put – humani.