Općina - prijatelj djeceRoditeljski kutak

Učenje slova kroz igru

Kada je pravo vrijeme da dijete počne učiti slova? Po tom pitanju djeca se prilično razlikuju i najbolje je pratiti djetetovo zanimanje i volju za učenjem. Najvažnije je da takva vrsta aktivnosti djetetu bude zabavna i da ne predstavlja obavezu, već igru.

Početno čitanje i pisanje temelji se na povezanosti djelatnosti slušanja, govorenja, čitanja i pisanja, a u dobi između šest i sedam godina dijete je i tjelesno zrelo za pisanje: motorika i koordinacija šake, podlaktice i nadlaktice usklađuje se s organima sluha, vida i govora. Upravo zato poučavanje u početnome čitanju i pisanju počinje u prvom razredu osnovne škole, a završava u trećem, kada većina djece automatizira čitanje i pisanje.

Poznato je da djeca koja imaju stariju sestru ili brata puno ranije nauče abecedu. Žele stići svoje starije idole pod svaku cijenu. Mada ni to nije pravilo.

Naša starija kći počela se interesirati za slova s 3,5 godine. Dok smo čitali slikovnice, sama je pokazivala velika početna slova i pitala koje je to slovo. Tada sam shvatila da je možda vrijeme da uvedemo igre slovima. Podijelit ću s vama na koji način smo mi učili slova i bili prilično uspješni u tome.

  • SLIKOVNICE SA SLOVIMA

Ova vrsta učenja može početi čak i s dvije godine. Svi imamo kod kuće slikovnice s abecedom i sličicama početnih slova riječi. Mojoj kćeri to je bilo vrlo zabavno i pročešljali smo te knjižice stotinu puta.

  • PIŠI-BRIŠI SLOVARICE

U trgovini smo kupili slovarice i brojanke glatkih stranica po kojima su bila iscrtana slova i brojke u vrlo zabavnom i šarenom formatu. Nakon što dijete ispiše slova, samo ih obriše spužvicom i zabava može početi ispočetka. Važno je ne samo ih pustiti da spajaju točkice, već im govoriti koje slovo upravo pišu. S vremenom, kada savladaju slova, možemo im davati zadatke i reći da spoje slovo koje im mi zadamo. Na taj način testiramo njihovo znanje, a oni se ponosno vesele svemu što su naučili.

  • MAGNETI

Djeci je zabavno slagati magnete i pogađati slova na podlozi. Složiti ime ili cijelu abecedu potpuni je izazov.

  • UBACI SLOVO U ODGOVARAJUĆI KRUG

Ovo je još jedna naša izmišljena edukativna aktivnost. Imala sam punu vrećicu malenih drvenih slova. Na veliki papir ispisala sam cijelu abecedu – svako slovo u svom krugu. Istresla sam slova na stol i kći je slagala slovo po slovo u svoj pripadajući krug. Opet, važno je naglas reći koje je slovo dijete uzelo. Dok traži isti oblik, ono samo ponovi slovo i brže ga pamti.

  • APLIKACIJE

Internet je preplavljen aplikacijama za učenje slova. Iako nisam veliki ljubitelj boravka pred ekranima, ovakva vrsta zabave povremeno je dobrodošla. Ima odličnih igara u kojima je strelicama djetetu označeno kojim redom moraju ispisati slova, a nagrada uvijek slijedi u obliku hrpe balona ili vatrometa na ekranu, što posebno veseli djecu. ICT-AAC PISALICA primjer je odlične aplikacije učenja slova za najmanje.

Sigurna sam da postoje brojne igre koje potiču djecu da brže i efikasnije nauče slova. Ovo su metode koje smo mi koristili – koliko i kada je htjela.

Radna knjiga za učenje kroz igru

Čitanje je složen psihički proces koji se sastoji od raspoznavanja slova u tekstu, njihova povezivanja u riječi, rečenice te, naposljetku, razumijevanja pročitanog teksta. U predškolskoj etapi razvoja čitanja, odnosno u dobi od 2. do 6. godine života, dijete raspoznaje glasove, uočava jednostavne rime, razlikuje prvi glas u riječi te na nj nadovezuje ostatak riječi i nekoliko kraćih riječi zna globalno pročitati.

Ponekad ni sami nismo svjesni koje su njihove mogućnosti. Sjećam se kad je Bella imala šest godina, njena teta pokazala joj je igru vješala. Ona je na moje iznenađenje igru shvatila u roku odmah i danima je se nije mogla zasititi. Koliko god mi mislili da su oni maleni, često nas zateknu svojim sposobnostima.

Ljeto je pravo vrijeme kada se za sparnih popodneva možemo posvetiti djeci raznim aktivnostima. Isprobajte neku od ovih igara sa svojom djecom, ako su zainteresirani. Ako nisu, pokušajte ponovo za mjesec dana.

Za one koji na jesen kreću u školu i sve voljne učenja, napravila sam zabavnu radnu knjigu kojom djeca mogu učiti abecedu. Slobodno ju preuzmite u prilogu ovoga teksta. Nadam se da će vam se svidjeti. Do idućeg puta, uživajte u ljetu i njegovim čarima.