KostrenaScena

Uspješan nastup Kostrenjana na MIK-u 2021.

Melodije Istre i Kvarnera ove su godine veliku završnicu imale u Crikvenici, gdje je spektakularni vatromet označio kraj još jedne uspješne domaće MIK karavane.

Uvjerljivi su pobjednici MIK-a 2021. sa skladbom „Da bimo i k letu“ Mauro Staraj, Tamara Brusić, Nevia Rigutto i Duško Jelačić, koji su dojmljivo pobijedili prema glasovima Opatije, Rijeke, Crikvenice i tzv. Online grada. Iako je finalna večer označila kraj ovogodišnjeg MIK-a, pjesme će se putovati eterom šireći duh domaće besede, topline i ljubavi.

Kostrenjani dugo godina nastupaju na MIK-u i na najbolji način promoviraju naš kraj, a ove su godine kostrenske snage činili izvođači Vivien Galletta, Lado Bartoniček i tekstopisac Zlatan Marunić.

Pobjednička skladba “Da bimo i k letu” – fotografija preuzeta sa stranice https://www.festivalmik.com/

Zlatan Marunić – kralj od versi

Vivien je sa svojim i našim dragin Voljenom kantala kanconu „Kvarneru moj lipi“ ku su potpisali legende MIK-a Robert Grubišić i Robert Pilepić. Ko i sako leto, Vivien oduševljava svojen glason, a Voljen snagom primorskoga čovika. Bili su blizu nagrade ča ni previše bitno aš ono ča oni puste za sobun, na ponos je simi ki primorski kraj va srcu nose.  – istaknuo je Zlatan Marunić, koji je i ove godine peškal par nagrad.

Vivien Galletta i Voljen Grbac

Uz aranžman i muziku Andreja Baše, kostrenski je tekstopisac Zlatan Marunić napisao tekst skladbe „Jedan mesopust“, koju je maestralno izveo Mario Lipovšek Battifiaca i osvojio drugo mjesto po ocjeni stručnog ocjenjivačkog žirija te nagradu „Zlatni mikrofon“ za najbolju interpretaciju. Ista je kancona nagrađena nagradom „Nello Milotti“ – Roženice HR Radio Pule za najprimjerenije zastupljen istarsko-primorski tradicijski izričaj te nagradom „Beseda“ Novog lista kojom se tradicionalno nagrađuje kompozicija koja cjelokupnim izričajem (tekst, glazba, interpretacija) na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju.

„Jedan Mesopust donosi predivnu igru sjete i sreće, nekadašnjih i današnjih i MIK-ova i vremena i pri slušanju odvodi u neku izvandimenzionalnu stvarnost. Ustvari, donosi dušu ljudi ovoga kraja provlačeći kroz životnu priču i baštinu Kvarnera“.

piše u obrazloženju žirija Novoga lista

Zlatanu Maruniću, kostrenskom zlatnom peru, čestitku je uputio i prijatelj Mauro Staraj, legenda čakavske scene i vrhunski glazbenik, pa ju prenosimo u cijelosti:

„Marun, sunce mu milo i prošijanah i ruzinaveh latah – sad se zbudin, žene povedan štoriju, vidin našu staru kuću i rasplačen se ko otrok. Ti si kralj. Točka.“

MIKova nota za dosljedno originalnog Lada Bartoničeka

Obojiti tradiciju čakavske pjesme novim zvukom, to izvrsno i uvijek sebi dosljedno čini naš Lado Bartoniček, koji je osvojio posebnu nagradu direktora festivala MIK za dugogodišnje uspješno spajanje tradicije i modernog.

Kantautor Lado Bartoniček sa svojon kanconon „Dojdi, dojdi“ ni odustal od svoga poimanja umjetnosti i muzike, pa je ovo leto merital novoustanovljenu nagradu „MIKova nota“, odnosno posebnu nagradu direktora Andreja Baše ku je Baša za dugogodišnje uspješno spajanje tradicije i modernog u stvaranju mikovskih kompozicija dal našemu susedu Bartoničeku. – ističe Zlatan Marunić, a nagrađeni Lado Martoniček priznaje da mu nagrada puno znači jer je to priznanje dugogodišnjeg nastojanja da tzv. mikovske skladbe učini suvremenijima.

Lado nam je poslao audioizjavu pa poslušajte kako doživljava nagradu i koji su planovi Atmospherica:

Čestitke svim MIKovcima, a posebno našim Kostrenjanima čije izvedbe i tekstovi čuvaju i šire tradiciju našeg kraja.  Da bimo i k letu!