KulturaOpćina - prijatelj djeceŠkola

Veliko platno za tri dana školskih filmskih projekcija

Ponovo je u OŠ Kostrena osvanulo veliko filmsko platno na kojem će se tijekom tri dana prikazivati zanimljivi filmski naslovi za učenike od 3. do 8. razreda.

Kino kod nas dio je EU projekta „Kina kao inovativna središta kulture lokalne zajednice“. Projektom se potiču inicijative koje populariziraju kinoprojekcije na inventivne načine i uz dodatne sadržaje i to u mjestima koja nemaju redovitog kinoprograma.

Vrhunski europski filmovi

Svi već znaju da je film zabava i umjetnost, a nastava filma potiče kritičko promišljanje i uočavanje filmskih izražajnih sredstava. Učenici dobro reagiraju na filmove, a oni su visoke umjetničke vrijednosti i posebno se promiče novija europska kinematografija.

Od 21. do 23. rujna prikazuju se sljedeći filmovi:

  • Moj tata kobasica – za učenike 3. i 4. razreda
  • Klub ružne djece – za učenike 5. i 6. razreda
  • Djeca tranzicije – za učenike 7. i 8. razreda.

Danas, u doba kad su mediji ušli u sve sfere javnog i privatnog života, sve se više zagovara važnost nastave medijske kulture, pri čemu se naglasak stavlja na film. Istražuju se veze između filma, kulture življenja i društvenih odnosa te međuodnosa visoke umjetnosti i popularne kulture. Upravo su zato školske filmske projekcije dopunjene pratećim događanjima:

  • Upoznaj filmaša – predstavljanje glumaca, režisera, snimatelja – koji govore o svojem iskustvu i radi na filmu
  • Filmska analiza – razgovor o društveno relevantnoj temi koju otvara film pod vodstvom moderatora te potičući djecu u spoznaji da filmovi nisu samo zabava, nego i ogledalo društva
  • Filmske radionice – višednevne radionice za djecu školskog uzrasta kojima se potiče kreativnost i šire spoznaje o nastanku filma. Održat će se u Kostreni od 8. do 10. listopada 2021.
  • Gaming event – održat će se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji u četvrtak, 7. listopada.

Popularizacija filma u Kostreni

Kino kod nas zajednički je projekt Motovun Film Festivala kao nositelja te partnera: Hrvatskog filmskog saveza, Kino otoka Izola (Slovenija), Live Cinema UK (Velika Britanija) i Filmmakers Academy Bologna (Italija). Program sufinancira Europska komisija pokrivajući 80% troškova, a 20% pokriva Centar kulture Kostrena.

Cilj je potaknuti interes publike za projekcijama „uživo“ i to za europski i autorski film; popularizirati filmsku umjetnost i donijeti svakoj pojedinoj sredini iznimne umjetničke sadržaje. – ističe Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena, u čijoj su organizaciji upriličene filmske projekcije u školi, a u suradnji s Osnovnom školom Kostrena i Narodnom čitaonicom u Kostreni Sv. Luciji.

Kroz ovaj projekt već su održane projekcije i u školi i u Narodnoj čitaonici i to kroz program Kino četvrtkom u kojem su prikazani i višestruko nagrađivani filmovi poput Zemlje nomada ili Veličanstvenih gubitnika. Popularizacija kina na otvorenom u sklopu KUK-a također je pokazala velik interes mještana, a tome svakako doprinose i besplatne ili simbolične cijene ulaznica, pa se nadamo da će Centar kulture Kostrena nastaviti sa sustavnom edukacijom i popularizacijom filmske umjetnosti.

Više o filmovima koji su prikazani na projekcijama u školi, pogledajte na sljedećim poveznicama: