Ž kocke
Bademi, šljive, smokve i čokolada – bogat i jednostavan kolač idealan je za zimske dane.
Recept je nastao u trenutku inspiracije i nadam se da ćete ga isprobati i uživati u okusu i mirisu Ž kocki.
Tijesto
- 3 jaja
- 20 dag šećera
- 1 prašak za pecivo
- 20 dag glatkoga brašna
- 1,5 dl ulja
- 2 dl mlijeka
- 25 g grubo ribane čokolade za kuhanje
- ribana kora naranče
- 10 dag isjeckanih grožđica
- 5 dag oljuštenih i isjeckanih badema + 5 dag oljuštenih badema za posipati po kolaču
- 2 isjeckane suhe šljive
- 2 isjeckane suhe smokve
- 2 – 3 žličice ruma
Umutiti jaja i šećer te postupno dodati ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo koji smo prethodno pomiješali s malo brašna i na kraju naribanu čokoladu. Potom i sve ostale navedene sastojke te dobro promiješati.
Tijesto uliti u namašćen i pobrašnjen lim te peći cca 30 minuta na temperaturi 180℃. Ohlađen biskvit preliti glazurom i posipati bademima. Kolač držati u hladnjaku.
Glazura
- 4 velike žlice šećera
- 2 velika rebra čokolade za kuhanje
- 6,5 dag margarina
- 10 dag oraha
- 5 velikih žlica mlijeka
U mlijeku otopiti čokoladu za kuhanje, šećer i margarin, a kad provri, dodati orahe i još malo promiješati na vatri. Vrelo preliti preko kolača, posipati sjeckanim bademima i ohladiti u frižideru te rezati na kocke.