Kuharica

Ž kocke

Bademi, šljive, smokve i čokolada – bogat i jednostavan kolač idealan je za zimske dane.

Recept je nastao u trenutku inspiracije i nadam se da ćete ga isprobati i uživati u okusu i mirisu Ž kocki.

Tijesto

  • 3 jaja
  • 20 dag šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 dag glatkoga brašna
  • 1,5 dl  ulja
  • 2 dl mlijeka
  • 25 g grubo ribane čokolade za kuhanje
  • ribana kora naranče
  • 10 dag isjeckanih grožđica
  • 5 dag oljuštenih i isjeckanih badema + 5 dag oljuštenih badema za posipati po kolaču
  • 2 isjeckane suhe šljive
  • 2 isjeckane suhe smokve
  • 2 – 3 žličice ruma

Umutiti jaja i šećer te postupno dodati ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo koji  smo prethodno pomiješali s malo brašna i na kraju naribanu čokoladu. Potom i sve ostale navedene sastojke te dobro promiješati.

Tijesto uliti u namašćen i pobrašnjen lim te peći cca 30 minuta na temperaturi 180℃. Ohlađen biskvit preliti glazurom i posipati bademima. Kolač držati u hladnjaku.

Glazura

  • 4 velike žlice šećera
  • 2 velika rebra čokolade za kuhanje
  • 6,5 dag margarina
  • 10 dag oraha
  • 5 velikih žlica mlijeka

U mlijeku otopiti čokoladu za kuhanje, šećer i margarin, a kad provri, dodati orahe i još malo promiješati na vatri. Vrelo preliti preko kolača, posipati sjeckanim bademima i ohladiti u frižideru te rezati na kocke.