Kafé

Zašto volimo pse?

Ne govori se bez razloga da je pas čovjeku najbolji prijatelj, a to najbolje znaju svi koji vole i čuvaju pse.

Mazimo ih, razgovaramo s njima, oni su zaslužni za naše dnevne šetnje, raspršuju stres i bogate naš društveni život – danas se obilježava svjetski dan naših lajavih ljubimaca.

Međunarodni dan pasa obilježava se 26. kolovoza od 2004. godine na inicijativu aktivistice Colleen Paige s ciljem da se skrene pozornost na važnost brige o psima. Vjeruje se da je pas prva pripitomljena životinja, a iako potječe od vuka, čovjek je selektivnim razmnožavanjem pasa stvorio razne pasmine. Uveseljavaju nas i naši su najvjerniji prijatelji te svakodnevno pokazuju svoju odanost i požrtvovnost. Ne ljute se kad preskočimo dulju šetnju, ne optužuju kad se kasno vratimo kući, a kad smo zatrpani poslom, sklupčaju se uz nas i strpljivo čekaju da ih pomazimo.

“Ako prihvatiš izgladnjela psa i nahraniš ga, on te neće ujesti. To je razlika između psa i čovjeka.”

Mark Twain

Mitovi ili istine o psima

Dobro znamo da psi sanjaju jer se često u snu trzaju i pomiču šapice, ali neki su znanstvenici zaključili da psi obično sanjaju svoje vlasnike.

Pročitajte još nekoliko zanimljivih činjenica o psima:

 • Imaju svoj jedinstven identitet – Kao što mi imamo otisak prsta, tako psi imaju jedinstven otisak njuške.
 • I psi se znoje – Šapice im često smrde, ali s dobrim razlogom – jedine znojne žlijezde koje imaju smještene su  jastučićima šapa.
 • Najbrži pas na svijetu je hrt, a postiže brzinu od 70 km/sat.
 • Psi mogu identificirati određene bolesti u čovjeku pa su zabilježene situacije kad su psi osjetili tumor i dijabetes.
 • Neke pasmine, poput border collieja, mogu razumjeti i do 200 riječi.
 • Psi vide drugačije od ljudi – Stari je mit da psi ne vide boje, nego da vide crno-bijelo. Psi, zaista, vide drugačije od ljudi, ali u stanju su razlikovati nijanse žute i plave. Jedino što ne vide jest razlika između crvenog i zelenog.
 • Psi nas usrećuju – Jednostavan kontakt očima s ljubimcem otpušta oksitocin, hormon dobrog raspoloženja. Vlasnici pasa u prosjeku su manje depresivni, manje se osjećaju usamljenima, imaju više samopoštovanja, sretniji su i manje pod stresom.

A zašto ne biste danas proslavili Međunarodni dan pasa?

Iako bi nam život možda bio malo lakši kad ne bismo morali svakodnevno čistiti otpale dlake (da, da, znamo da postoje oni divne pudle koje svoju dlaku pristojno šišaju), a da ne govorimo o mirisu tog istog krzna i  blatu koje nam šape redovito unose nakon kišnih dana, znamo da nam psi život čine ljepšim, potpunijim i optimističnijim, a s obzirom na svakodnevne šetnje, i zdravijim.

Nudimo vam nekoliko zabavnih aktivnosti kojima danas možete obilježiti Međunarodni dan pasa na obostrano zadovoljstvo.

 • Za popodnevnu šetnju izaberite veću rutu od uobičajene. Uputite se stazama okruženim zelenilom ili, ako ste u mogućnosti, u obližnju šumu ili na trim-stazu. Vaš će pas to dočekati s oduševljenjem!
 • Izradite posebne fotografije sa svojim psom – portreti, “selfiji” i fotografije u pokretu. Sve što vas na telefonu u svakom trenutku može podsjetiti na to koliko je vaš pas dobar prijatelj.
 • Ne zaboravite i ostale pse koje znate! Primjerice, ako imate stariju susjedu ili susjeda koji nisu u mogućnosti često izvoditi ljubimca, učinite to umjesto njih. Bit će vam zahvalni.
 • Ako nemate psa, dio svog vremena možete posvetiti volontiranju u skloništu za  napuštene pse. Možda se odmah vratite kući s novim članom.