KaféKostrenaZeleni kantunić

Zeleni kostrenski kantunić: RADOVI U PROSINCU

Tijekom studenog bilo je jako puno lijepih, sunčanih i vrlo ugodnih dana za radove u našoj okućnici iako nam je bura donijela i puno posla oko sakupljanja lišća. Stigao nam je i prosinac, a što možete napraviti u svojim okućnicama, pročitajte u nastavku.

Travnjake valja pokosti ako to bude potrebno.

U povrtnjaku, ako to nismo učinili ranije, pripremamo tlo za sjetvu i sadnju. Svakako posadimo grašak pa ćemo imati  berbu već u svibnju.

Voćnjak i vinova loza miruju, no ne zaboravite na prskanje fungicidom širokog spektra djelovanja.

Limun, mandarina i naranča posebno su osjetljivi na smrzavanje pa ih treba skloniti u konobu ili, ako to nije moguće, zaštititi posebnom folijom, koju za vrijeme toplijih dana skidamo.

Ukrasni vrt miruje, ali sve osjetljive biljke i grmove valja zaštiti od hladnoće i smrzavanja, prvenstveno bugenviliju, mimozu te  fenix i cikas palme. Za vrijeme toplijih dana treba skinuti zaštitu jer bi se biljke mogle osušiti ako im je pretoplo.

Iz vlastita iskustva ne preporučujem prihranjivanje jer  biljka dobiva „pogrešnu informaciju“ pa ju tako možemo „ubiti“.

Okućnicu možete ukrasiti već u nadolazećem tjednu, ali bor, jelku ili tradicionalnu smreku (šmrek) ukrasite na Badnjak; kako nas tradicija uči.

 

Posadite pšenicu na Barbarinu (4. prosinca) ili na Lucinu ( 13. prosinca) i uživajte u njezinu rastu: kakva pšenica izraste, takva će vam biti i sljedeća godina. Ne, nemojte kupiti gotovu pšenicu, veselimo se onomu što sami uzgojimo!

Sveti Mikula je uvijek bio od izuzetnog značenja za kostrensku djecu, pa podsjetite svoju djecu ili unuke da svoju čistu obuću prethodnu večer stave na prozor kako bi ih 6. prosinca na Mikulnu u obući čekali darovi.

Blagdanska kostrenska kuhinja

Lucina (13. prosinca) je pravo vrijeme da pripremimo prvu ovogodišnju sarmu, a nakon ručka  svakako ćemo se osladiti finom domaćom orehnjačom.

Za Badnjak se po tradiciji kuha bakalar na gulaš, broskva na padelu, a za Božić purica i mlinci, kapus kiseli na padelu i, normalno, orehnjača –  to je na meniju svake kostrenske familje.

Za Staro leto svakako moramo pripremiti lignje na saft ili punjene jer će s njima sve loše stvari ostati u toj godini, a na Novo leto praščevina (u posljednje vrijeme odojak) za uspjeh i napredak u novoj godini te sarma i, naravno, orehnjača.

Ne zaboravite darivati svoje najmlađe na Novo leto – darujte im koju kunu za „dobru ruku“.

I još nešto: uvijek na Staru godinu prošetam po livadi za koju znam da je na njoj stanište ljubičica (fijolica) i, vjerujte mi, uvijek, baš uvijek pronađem jednu koja je „odlučila“ procvasti za Novu godinu. Pokušajte i vi, razveselit će vas!

Veselite se pripremama za nadolazeće blagdane, učinite vrijeme provedeno sa svojim najdražima čarobnim.