Zeleni kostrenski kantunić: RADOVI U SVIBNJU
Travanj nam nije pružio puno prilike za radove u vrtu i okućnici jer su vremenske prilike bile nepovoljne.
I travanjske su noći bile izrazito hladne što predstavlja veliki problem za biljke koje su krenule u razvoj. Trešnje i ostale voćke dosta su pogođene vremenskim (ne)prilikama pa će prinos biti manji od očekivanoga.
Ljepota cvatućeg grmlja i ukusno lisnato povrće
Ukrasni cvatući grmovi, kao što su jorgovan i suručica, bez obzira na sve ipak su procvali i podarili nas svojom raskošnom ljepotom, a uz njih zamirisale su i perunike. Tradicionalna kostrenska dvogodišnja cvjetnica rumanija ili šeboj također je odolijevala svim vremenskim prilikama i očaravala nas svojim bojama i mirisom.
Ako smo lisnato povrće zasijali u zaštićenom prostoru (klijalu), posljednji tjedan travnja bio je idealan za presadnju. Čuveni kostrenski luk i srebrna kapulica već je od Uskrsa na jelovniku, jesenski radić odličan je izbor za običnu ili obročnu salatu, a sladimo se i rotkvicama koje smo zasijali u staklenik.
I eto nas već u svibnju pa krenimo redom…
Cvijeće
Ako ste kojim slučajem prošli kao i ja pa vam je dosta toga smrznulo, krajnje je vrijeme za odlazak u kupovinu, a izbor je dobar. Uživajte u bojama i počastite se lijepim cvijećem.
Povrtnjak
Lisnato povrće presadit ćemo u za to predviđene gredice, a uskoro, ovisno o vremenskim prilikama, posadit ćemo pomidore, tikvice, balancane i krastavce.
Prva polovica svibnja idealna je za sadnju graha za mahune/fažoleti, a ako ste to učinili u travnju, onda je već niknuo. Grašak sramežljivo cvate kao da se plaši novih vremenskih neprilika, a lani je prva berba bila 25. travnja i to nikako zanemarivih 1400 g!
Travnjak
Vaš travnjak zahtijeva redovitu košnju jednom tjedno.
Voćnjak
Voćke su već gotovo sve ocvale, a što ćemo imati od plodova, vrlo je upitno. Prve trešnje trebale bi se pokazati u prvom tjednu svibnja, ali „o tom potom“… Prošle smo se godine ranim trešnjama osladili već 27. travnja. Jedan savjet – na grane voćaka postavite žute ljepljive ploče kao zaštitu od nametnika.
Jagode cvatu, valja ih prihraniti i okopati, a zalijevati prema potrebi.
Vinova loza tek je krenula, a masline se „bude“.
I za kraj: uživajte u prirodi jer svibanj je stvoren za to!