Kafé

A danas: odmor ili aktivnost?

Petak je dobar dan za odmor od napornog tjedna, a danas se obilježava Svjetski dan spavanja pa nitko neće zamjeriti ako se popodnevni drijemež odulji. Ipak, provjerite naših šest prijedloga za današnji dan.

Ako ne spadate u skupinu onih čiji su vikendi radni, petak je dan kad bez grižnje savjesti možete poslije posla uživati u kojem ugodnom afterjob druženju, odmoriti se uz omiljene hobije ili jednostavno  – odspavati. Budući da je upravo danas Svjetski dan spavanja, možda dvadesetak minuta u miru pod dekicom uopće nije loša ideja.

Ako ste ipak puni energije, imate volje i vremena, mogli biste današnji dan provesti izvan kreveta, uz koji od naših prijedloga.

Šetnja obalnim putem kao promocija zdravlja

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a planira javnozdravstvenim aktivnostima doprinijeti obilježavanju osviještenosti o debljini te dodatno istaknuti važnost prevencije. Stoga je planirana jutarnja šetnja obalnim putem na koju će se odazvati i učenici OŠ Kostrena. Cilj simboličke šetnje jest podsjetiti na važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji debljine i unaprjeđenju cjelokupnog ljudskog zdravlja.

Posjetite knjižnicu

Narodna knjižnica Kostrena danas je otvorena ujutro pa navratite i na policama naše omiljene knjižnice pronađite uzbudljiv triler ili putopis, romantične ljubiće ili koji praktičan priručnik o vrtnim radovima, pravilnoj prehrani ili odgoju. U tišini ili uz omiljenu glazbu, ušuškajte se uz dobru knjigu i uživajte!

Ima odgovor na sve naše čitateljske potrebe – Knjižnica Kostrena

Vrtne radosti

Imate li svoju okućnicu, terasu ili balkončić – dobar je dan za boravak na zraku. Proučite savjete o radovima u ožujku i prekopajte zemlju u svojim vazama za cvijeće, očistite vrt od lišća, odrežite nepotrebno granje. Zagrlite stablo i uživajte u energiji prirode!

Pospremite ormare

Ako ste pomalo opsesivno-kompulzivni ljubitelj reda i poretka, danas je dobar dan za pravljenje reda u ormarima. Polako nam pristiže proljeće pa pregledajte svoju zimsku odjeću: ono što niste odjenuli prošle tri sezone, vjerojatno nećete ni sljedeće, stoga ne oklijevajte: poklonite odjeću prijateljici, susjedu ili nekom drugom koji će ju nositi. Ili je odložite u spremnike za recikliranje odjeće.

Podržite naše odgojiteljice i vatrogasce

Znate li da je danas također i Dan Pariške komune, simbola socijalističkog pokreta radničke klase? Čini se da su radnici bili i ostali stupovi nekog boljeg društva, a da im nije lako, svjedoče i višemjesečna nastojanja odgojiteljica (i odgojitelja) za postizanje boljih uvjeta rada, a od srijede za to se bore i riječki vatrogasci. Empatiju i podršku svojim sugrađanima možemo pokazati na puno malih načina: objavom na društvenim mrežama, cvijetom iz vrta, ali i širenjem govora podrške u svojoj okolini.

Družite se

Pozovite prijatelje na druženje – ne morate prije pospremati čitavu kuću, prijatelji ne gledaju prašinu, nego dijele trenutke radosti i opuštanja. Pripremite jednostavne tople sendviče i koju društvenu igru: monopoly, čovječe, ne ljuti se, UNO ili pictionary – sve je dobro u dobrom društvu.