Putoholičari

Brijuni – energija koja privlači

Na Brijunima će se od 16. do 31. listopada održati Dani otvorenih vrata pa će cijena ulaznica biti povoljnija, a to je dobar motiv za obiteljski posjet otočju.

Listopad je ove godine imenovan kao „Mjesec hrvatskog turizma“ što je zamijenilo prošlogodišnji moto: „Tjedan odmora vrijedan“. Doista je idealan mjesec za posjetiti odredišta koja tijekom godine niste stigli ili ste čekali popuste koji se nude upravo u listopadu kako bi se produžila turistička sezona. Projekt provode Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica pa su se razni turistički subjekti uključili u provedbu akcije i vrijedi pogledati mnogobrojne ponude za posjet nacionalnim parkovima ili parkovima prirode…

Dani otvorenih vrata s povoljnijim cijenama ulaznica

Jednu takvu ponudu ubola sam za vikend jer se na Brijunima održavao Brijunski sportski vikend pa se moglo kupiti ulaznicu za odraslu osobu po cijeni od 90 i 100 kuna u sklopu Svjetskog dana turizma, a ovisno o plovidbenom redu. U ovo je vrijeme inače ulaznica 200 kuna, ali u najavi su Dani otvorenih vrata koji će se na Brijunima održati od 16. listopada do 31. listopada pa će ulaznica iznositi 90 kuna za odrasle i 60 kuna za djecu od 7 do 18 godina.

Brijuni su u ovo doba zaista prekrasni, a to znam jer sam ga posjetila lani u sklopu akcije „Tjedan odmora vrijedan“. Taman poslije sušnoga ljeta, trava se počinje oporavljati, klima je blaga pa je ugodno za šetnju, a životinje su, srećom, tamo i ljeti i zimi pa ih je uvijek tako lijepo vidjeti.

Legendarni životinjski stanovnici Brijuna

Brijuni broje 14 otoka i otočića među kojima je najveći Veliki Brijun kako mu i ime kaže. Proglašeni su nacionalnim parkom 1983. godine i plovidba prema njima počinje od Fažane brodom koji je uključen u cijenu posjeta parku.

Brijuni obiluju biljnim i životinjskim svijetom. Neke od životinja nadaleko su poznate kao slonica Lanka, koju je premijerka Indije Indira Gandhi darovala Titu 1972. godine. Lanka je imala i društvo, slona Sonyja, koji je preminuo 2010. godine i otada je Lanka usamljena, a Sony je dobio svoju skulpturu u parku.

Još jedna od legendi Brijuna jest papiga Koki kojeg je Tito darovao svojoj unuci. Kokiju je samo pedeset godina, naime žutokukmasti kakadui mogu živjeti i stotinu godina tako je Koki zapravo u najboljim godinama. Nagledao se mnogih zvijezda na Brijunima, no svi su došli i prošli, a Koki je i dalje na Brijunima. S njim možete pokušati razgovarati, vjerojatno će ponoviti ono što mu kažete pa mu se vesele i mali i veliki.

Ostaci iz vremena antike

Sve zanimljive informacije o Brijunima najljepše je saznati na licu mjesta čim se ukrcate na vlakić. Dok se vozite kroz safari, vodič vam pripovijeda o najzanimljivijim dijelovima povijesti Brijuna pa tako prolazite pored nalazišta tragova dinosaura, koji su bili prvi stanovnici Brijuna, obilazite ostatke antike, bizantski kastrum, romsku rezidencijalnu vilu u uvali Verige te neizostavno stablo masline, staro više od 1600 godina.

Pješice, biciklom, romobilom ili elektromobilom

Nakon obilaska otočja s vodičem vrijeme se može iskoristiti na razne načine: pješice, biciklom, električnim romobilom ili električnim automobilom. Pješice je najbolje posjetiti Mediteranski vrt i uzeti si vremena za uživati u njemu, a svakako vrijedi vidjeti izložbu u kući za brodice koja je jedina u potpunosti sačuvana secesijska građevina na otoku.

Cijena električnog automobila s 4 sjedala za sat vremena je 200 kuna u ovom periodu dok je cijena bicikla za sat vremena 40 kuna. Sat vremena premalo je za sve obići, stati i fotografirati pa smo oba puta produljili vrijeme, ali su kod naplate bili dosta tolerantni pa ako niste prešli puni sat ne bi naplatili dodatno. Biciklom i uz brojna stajanja za obilazak glavnih lokaliteta, bila su nam potrebna gotovo tri sata.

Safari park mi je najdraži dio Brijuna kao i zebre koje se tamo nalaze. Uvijek je nekako posebno vidjeti ih u njihovim „šarenim pidžamama“ na zelenoj površini, a rado se odazovu i približe ljudima za razliku od jelena lopatara koje se može vidjeti po parku gdje mirno pasu, ali bježe od ljudi.

Vrijeme na Brijunima naprosto jako brzo prođe ma koliko dugo bili tamo. Svaki put lovimo što kasniji brod za natrag i svaki put čim stanemo na tlo Fažane poželim vratiti se. Brijuni imaju neku posebnu energiju…