KaféRoditeljski kutak

Djeca trebaju rasti u ozračju sreće, ljubavi i razumijevanja

Opća skupština UN-a je 2012. godine proglasila je 1. lipnja Svjetskim danom roditelja, želeći na taj način odati priznanje njihovu radu.

Ističući ključnu ulogu roditelja u obrazovanju djece, Svjetski dan roditelja ističe važnost i odgovornost obitelji za njegovanje i zaštitu te potpun i skladan razvoj djeteta.

Bez obzira na godine koje imamo, svi se sjećamo odgojnih postupaka svojih roditelja; onih strogih pogleda kad treba nešto pospremiti, učiti ili doći na vrijeme (a komu se nije dogodilo da malo zakasni), ali i najutješnijih zagrljaja, ponosnih osmijeha i podrške zbog koje smo upravo to što jesmo.

Nažalost, ubrzan ritam života utječe i na obitelj koja se sve više svodi na roditelje i djecu, a generacija djedova i baka često biva gurnuta na rubove s kojih teško da može utjecati na povećanje kvalitete života u obitelji. Uz mobitele, e-mailove i rad na računalima, posao se nakon radnog vremena često seli u okrilje doma, a deblji kraj pritom izvlači kvalitetno provedeno vrijeme unutar obitelji.

Kuhanje ručka, sreća ako cijela obitelj može istovremeno blagovati, planiranje sutrašnjeg dana ili tjedna, još samo nekoliko mailova, još samo par telefonskih razgovora, oh, trebaš pomoć u vezi domaće zadaće? Hvala našim roditeljima što su nam dopustili da upoznamo dosađivanje kad smo bili mali jer, čini se, za dosadu nema mjesta u svijetu odraslih.

Obitelj je temelj dobrog društva i bez roditeljske podrške ugroženo je zdravlje djece, obrazovanje i emocionalna dobrobit. Tijekom 1980-ih Ujedinjeni narodi počeli su usmjeravati svoju pozornost na probleme vezane uz obitelj. Tada su se počele organizirati i masovnije edukacije za roditelje, a današnji roditelji doista imaju podršku zajednice od prvih koraka: radionice dojenja, nošenja bebe, pravilne ishrane, što učiniti s tantrumima, kako nadvladati postporođajnu depresiju, radionice “Prve tri su najvažnije” i “Rastimo zajedno” i mnoge druge.

Na Svjetski dan roditelja odajemo priznanje onima koji se nesebično, vlastitim primjerom svakodnevno trude ulagati u razvoj i zaštitu najmlađih članova društva. Roditeljima, koji strpljivo gledaju kako tvrdoglavo učimo iz vlastitih pogrešaka i pružaju ruku da ponovo ustanemo, njima danas odajemo počast i, bez obzira jesmo li mali ili veliki, dobra je prigoda da im zahvalimo na svemu što su učinili i čine za nas.