Putoholičari

Dobratsch je nadmašio očekivanja

Sunčan dan – idealan za jednodnevni izlet. Opet put Austrije, Dobratsch, naziv slovenskog porijekla  ili Villacher Alpe njemačkog: planinski lanac, zaštićen park prirode smješten u blizini grada Villacha u Koruškoj.

Početak uspona do samog vrha Dobratscha kreće od parkirališta Rosstratten i vrlo brzo prolazimo kraj poučnih tabli i izložbe na otvorenom, no meni najljepša izložba, naravno, jest ona koja se mogla doživjeti tog trenutka: domaće životinje. Put nas je prvo odveo do prekrasnog vidikovca s razglednom pločom na kojoj smo mogli pročitati koji točno vrh gledamo, a najupečatljiviji je naravno bio vrh Triglava.

Dalje hodajući makadamom i krateći staze preko livade, imali smo pogled na Villach i tri jezera: Faaker See, Worthersee i Ossiacher See. Na vrhu Dobratscha nalaze se dvije hodočasničke crkve, njemačka crkva Maria am Stein i slovenska kapela nekoliko metara ispod vrha u kojoj nisam propustila priliku pozvoniti zvonom. Bila je to zahvala za sve dobro tog dana. Koristim svaku priliku za pozvoniti u takvim kapelicama, no jednom sam pogriješila mjesto i zvonjava je označavala nešto sasvim drugo. Da ne idem u crni humor, zaustavit ću se na vrijeme: pazite gdje zvonite!

Na drugoj strani ispod vrha nalazi se kuća u vlasništvu austrijskog planinarskog saveza gdje smo imali pauzu pa smo iskoristili vrijeme za pojesti nešto na sunčanoj terasi. Konobar je bio s ovih prostora pa je sporazumijevanje išlo glatko i veselo.

Na ovom području gnijezdi se 120 vrsta ptica pa ne čudi jato ptica koje je oblijetalo oko crkve u trenutku dok sam gledala u nebo i vrhove ispred nas. Bile su to planinske kavke.

Povratak je isto bio lagan s usputnim stajanjem kod konja i krava, koristila se svaka prilika za još koju fotografiju sa životinjama. I prije povratka kod parkirališta Rosstratten promatrala sam i fotografirala konje i magarce. Srećom, nisam primjetila da ih ometam, bezbrižno su pasli travu ili se međusobno igrali galopirajući zelenim pašnjacima.

Od Dobratscha nisam očekivala da će biti tako lijep izlet, ali zaista jest, nadmašio je sva moja očekivanja!