InformacijeKostrenaKultura

Dvije predstave Teatra Exit u srpnju u Kostreni

U četvrtak 1. srpnja na Trgu sv. Barbare u Kostreni bit će prikazana predstava za djecu „I drvo je bilo sretno“, a 17. srpnja na istoj lokaciji popularni „Münchhausen“.

I ove je godine prekrasni ambijent Trga sv. Barbare domaćin kazališne umjetnosti. Prvog dana srpnja najmlađi gledatelji imat će priliku uživati u predstavi „I drvo je bilo sretno“ koja priča o jednom dječaku i jednom drvu. Režiju potpisuje Rene Medvešek, a sviraju, pjevaju i glume Davorka Horvat, Goran Jurković, Ivan Kovačić, Ivan Pavić i Damir Horvat. Predstava traje 50 minuta.

O predstavi: Kad drvo voli voljeti

Vijesti u zadnju minutu…

Danas je s ruba parka, iza onih zgrada što naslanjaju se jedna na drugu, stigao brzojav nerazumljivog sadržaja: Jeste li znali da je drvo korijenjem povezano sa Zemljinim srcem // Da je krošnjom povezano s nebom i zvijezdama // Ali i da je jedno Drvo vezano uz jednog Dječaka //

Kakvo je to drvo, pitate se? Nije ono ni po čemu neobično, ne razlikuje se od svoje drvovske braće i sestara. I ono pupa, njiše granama, sagiba se pred vjetrom i kišom, govori, pjeva, svira, a ponekad od veselja zatreperi rubovima listova ili mu se kora namreška pod teretom zabrinutih misli. Jer Drvo voli voljeti. Ukratko, želi baš sve kao i ostalo drveće. Pa tako i da bude voljeno. A kakav je taj dječak? O njemu ne znamo mnogo. Kažu da je i malen i velik… Željeli biste znati više? Onda je vrijeme da se krene na rub parka, s ovim brzojavom u ruci. Treba samo puhnuti prašinu i lišće s panja što tamo stoji. I čeka.

Legendarna uloga Vilima Matule

 

Subotnja večer 17. srpnja rezervirana je za hvaljenu monodramu „MünchhausenBorisa Kovačevića u kojoj igra izvrsni i višestruko nagrađivan Vilim Matula.

Umijeće laži baruna Münchhausena

O tome zašto čovjek laže i kako to čini, napisano je bezbroj debelih knjiga. Umijeće laži što nam ga podastire barun Münchhausen plijeni bujnošću razmahane mašte. Njegove laži nisu, međutim, plod demagoškog manipuliranja zrncima istine. Takvim se lažima posvuda na našem planetu služe prepredeni pozemljari, čineći to na svim životnim razinama u obliku sofisticiranih biznismenskih trikova, visokoparnih kulturnjačkih prepucavanja i malignih političarskih smicalica. Münchhausenovi lažopleti spram svega ovoga benigne su floskule koje nas poput čarolije umiju nasmijati do suza, pomažući nam da ne zaboravimo kako funkcionira istinski smijeh, taj osebujni mehanizam koji bi čovjeku, kada bi za njim češće posezao, možda i mogao donijeti stanovito samoizlječenje.

 

Ulaznice za predstave po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti putem sustava mojekarte.hr ili na blagajni na Trgu 30 minuta prije početka predstave.

I drvo je bilo sretno: https://www.mojekarte.hr/hr/i-drvo-je-bilo-sretno/tickets-594515.html

Münchhausen:  https://www.mojekarte.hr/hr/m%C3%BCnchhausen/tickets-594514.html

Više o programu Kostrenskog leta pročitajte na poveznici.