KostrenaKulturaScena

Slavlje umjetnosti na Trgu sv. Barbare

Održana je 18. Međunarodna likovna kolonija i keramičarski Ex tempore uz nastup DJ-eva i producenata Dalton Trance Teleporta i Roka Pečarića.

Nedjelja na Trgu sv. Barbare protekla je u znaku umjetnosti jer je trg na jedan dan postao dom slikara, keramičara, glazbenika i posjetitelja željnih vrijednih umjetničkih djela.

Motivi masline i mora pobijedili u likovnoj koloniji

Tročlano povjerenstvu za dodjelu nagrada na 18. Međunarodnoj likovnoj koloniji u sastavu: Nenad Petronio, Đurđica Buza i Ankica Bijelić imalo je zahtjevan zadatak odabrati najbolje radove u kategoriji gotovih radova i ex tempore među slikarima amaterima i profesionalcima.

Među profesionalnim slikarima nagrađeni su rad U kaplji mora  Kristine Kinkele Valčić koji je nastao danas na koloniji te među gotovim radovima Maslina Edija Gustina. Motiv masline, mora i gromače dominirao je i među radovima slikara amatera pa su nagrađeni radovi Stolica Slavka Strinića i Maslina Ante Jonjića.

Posebne pohvale žirija dobili su radovi Klaudija Katunara, Mirjane Škode, Ružice Mohorić, Emi Vukonić i Siniše Popovića. Organizator 18. Međunarodne likovne kolonije jest likovna udruga Veli pinel, a nagradni fond osigurala je Općina Kostrena.

Jagoda Grgurić dobitnica prve nagrade

Na 15. Ex tempore keramičarskoj koloniji prvu je nagradu osvojila Jagoda Grgurić dok je prošlogodišnja pobjednica Renata Vojnić odlukom stručnog žirija dobila drugu nagradu, a Sanda Ban treću. Nagrade je osigurala Općina Kostrena.

Nagrađeni umjetnici: Edi Gustin, Kristina Kinkela Valčić, Slavko Strinić, Renata Vojnić, Jagoda Grgurić i Sandra Ban – fotografiju je snimila Klara Dolić

Nakon natjecateljskog dijela, Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali pripremila je i raku pa se tako na poseban način pozdravila s prostorijama u tzv. zgradi stare škole, koja uskoro postaje muzej Kuća kostrenskih pomoraca.

Jagoda Grgurić – dobitnica prve nagrade na Ex tempore

Art Teleport Square

Glazbeni sladokusci i ljubitelji umjetnosti napokon su imali priliku poslušati world music i chill dvojca koji je Rijeci svirao s vrha Trsata.  Opatijac Roko Pečarić i svjetski glazbenik s kostrenskom adresom Dalton Trance Teleport svojim su nastupom omogućili jedinstvenu sinesteziju likovne i glazbene umjetnosti.

Okružen mirtom, čempresima i zvonikom, predivan Trg sv. Barbare s pogledom na more ove je nedjelje bio prava galerija na otvorenom uz opuštajući glazbeni potpis Daltona i Roka. Centar kulture Kostrena i Općina Kostrena svojom su podrškom pokazali da kultura može i treba imati svoje mjesto u svakodnevici, a kao spomen i zahvalu za podršku, nagrađeni umjetnici svoje radove ustupaju Općini Kostrena.