KaféKostrenaKultura

EX TEMPORE – pripremite se za umjetničku koloniju

Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali održat će EX TEMPORE na Trgu sv. Barbare 13. lipnja 2021. godine.

Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali iz Kostrene ove godine puni 15 godina postojanja te je i ove godine domaćin umjetničke keramičke kolonije „Ex tempore“ uz pokroviteljstvo Općine Kostrena.

Udruga Vali od samog svog početka svake godine organizira međunarodnu izložbu „Ex tempore“ na kojoj su proteklih godina sudjelovali brojni keramičari iz Hrvatske, Slovenije, Italije te unatoč epidemiji, kolonija gura dalje.

Manifestacija će se održati 13. lipnja 2021. od 10:30 pa nadalje, a tijekom dana će se raditi i raku. Svi su keramičari dobrodošli, tema je slobodna, a novčane nagrade osigurala je Općina Kostrena. Više o propozicijama možete pronaći u prilogu.

Prirodni talent Renate Vojnić

Prošlogodišnja pobjednica Renata Vojnić aktivna je članica Udruge Rukotvorine Krk, a povremeno je članica i Udruge Vali te je pohađala tečaj keramike u prostorijama Udruge Vali u Kostreni pod stručnim vodstvom profesora Borisa Roce. Renati je to bilo drugo sudjelovanje na Ex tempore i prva pobjeda.

A kako je sve krenulo? Prije petnaestak godina Renata je bila mlada poduzetnica u Subotici, a zatim se zaljubila u Primorca, došla na Krk i počela se baviti hobijima. Renata je bila članica Udruge Rukotvorine Krk i izrađivala je nakit od fimo mase kad ju je predsjednica Udruge Zdenka Doma, koja za nju kaže da je „prirodni talent“, ostavila samu u prostorijama rekavši joj da ima ostatke gline pa ako hoće neka napravi nešto sitnih stvari s glinom. I tako je sve počelo. Zdenka se vratila u Udrugu, a Renata je potrošila svu glinu, nastale su njezine prve figure muškarca i žene i otud je krenula njena opsesija glinom. Male figure uskoro su postale velike skulpture, male žene postale su velike žene, muškarci su dobili rogove i vrlo brzo Renata je napravila čitav niz prepoznatljivih skulptura i nije stala samo na tome.

Obožava raditi apstraktne stvari, instalacije, a njezini radovi prezentirani su i na online izložbi u Indiji, izloženi u Italiji, predstavila se u Villachu u Austriji ovog proljeća na grupnoj izložbi 12 hrvatskih kiparica pod nazivom „Gospođa kipar“ sa 2 svoja rada, a trećim se pridružila i na aktualnoj izložbi „Gospođa kipar“ koja se preselila u Relativnu galeriju u Rijeci koja će biti otvorena do 5. lipnja.

Njezin treći izloženi rad zove se „Tehnički zarobljena“ i njime postavlja pitanje jesmo li zarobljeni ili otvoreni uz svu tu tehnologiju koja nas okružuje. To je skulptura visine 90 cm, spojena iz tri dijela i zahtijevala je veću peć pa je rad iz Krka morala voziti do Vodovodne ulice u Rijeci u atelje keramičarke Dijane Trtanj.

Nakon tri godine rada s glinom Renata ni sama više ne zna koliko je napravila skulptura žena, koliko vaza, koliko šalica; njen opus najvidljiviji je kad dođete u prostorije Udruge Rukotvorine Krk  u Krku gdje gotovo više nema mjesta za njene radove. Njezini radovi ponekad provociraju, a samim time ne ostavljaju nikoga ravnodušnim neovisno o tome sviđa li vam se ili ne sviđa njena keramika.

Renata Vojnić i ove će godine sudjelovati na „Ex tempore“, a kako gajimo dobrosusjedske odnose, članice Udruge Vali također planiraju sudjelovati na grupnoj izložbi radova u Krku pod temom „Podmorje“ koja će se održati 26. lipnja u Krku.

Stoga i ovim putem pozivamo sve umjetnike na sudjelovanje u Kostreni, 13. lipnja na „Ex tempore“ ispred prostorija Udruge Vali na Trgu sv. Barbare jer je ovo vjerojatni zadnji raku koji će se raditi na tom mjestu prije selidbe Udruge u neki novi prostor u Kostreni.

Renesansa na Trgu sv. Barbare

Uz Vali te će nedjelje na Trgu sv. Barbare likovnu koloniju i to jubilarnu, osamnaestu, održati i Likovna udruga Veli pinel, a glazbeni dvojac Roko Pečarić i Dalton Trance Teleport pobrinut će se da dobra chill i downtempo glazba oboji i zvučnu kulisu ove slikarske i keramičarske kolonije. Tako će Trg sv. Barbare zaživjeti u duhu renesanse i veličanja umjetnosti uz slikare, keramičare i glazbenike te sve zainteresirane koji su, s obzirom na to da će se sve održavati na zraku, dobrodošli!

Upravo su Vali zaslužni za promociju Kostrene kao mjesta u kojem se njeguje keramika jer su svojim radovima višestruko oplemenili javni prostor pa su tako prigodnim motivima ukrašene stube iznad plaže Svežanj, zid kod plaže Nova voda, a odnedavno i zid pored Sportske dvorane. Zasigurno Vali na tome neće stati jer svojim lijepim i kreativnim umjetničkim radovima povezuju motive koje smo baštinili s funkcionalnošću javnih površina nastojeći potaknuti interes za bklavljenje keramikom i umjetnošću.

Uživajte u maloj galeriji preuzetoj s Facebook stranica udruge Vali.